Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Indul a Budapesti Útépítési Program

2019. február 25., 10:34

Szilárd útburkolattal látják el a budapesti földutakat egy négyéves kormányzati program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületet – köztük Óbuda-Békásmegyert – érintően 8,3 milliárd forintot fordítanak a célra – jelentette be Tarlós István főpolgármester a szokásos pénteki sajtótájékoztatóján.

A budapesti földutak leaszfaltozásával összefüggésben Tarlós István azt mondta, hogy az ő főpolgármesteri támogatásával, a fideszes polgármesterek kezdeményezésére kormányzati finanszírozással valósul meg a jelentős fővárosi útépítési program.

Jelenleg Budapesten még 225 kilométer földút van, és a program első fázisában ennek húsz százalékát burkolják le – közölte a főpolgármester, aki elmondta azt is, hogy első körben 181 földutat 41-42 kilométer hosszúságban látnak el szilárd burkolattal. A fővárosi földutak jelenleg még a budapesti úthálózat több mint öt százalékát teszik ki – mutatott rá. Támogatást nyert 13, köztük négy ellenzéki kerület. A két legnagyobb támogatást most a XVIII. és a XXI. kerület kapta.

A Budapesti Útépítési Programot Szatmáry Kristóf  mint a Budapesti Útépítési Program koordinálásával kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztosa irányítja. 2018. tavaszán jelentette be a Kormány a budapesti földutak aszfaltozásának átfogó programját. A 2018-as kiírás nyújtotta feltételeknek csak néhány útszakasz felelt meg, így Óbuda-Békásmegyer erre 532 méter földút aszfaltozásával indult (Fehérítő u., Mező u., Zsák Károly u., Csörlő köz).

Az önkormányzatnak kiemelten fontos, hogy a közműfejlesztések és a szilárd burkolattal történő ellátás megvalósuljon, ezért komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a pályázat által kínált lehetőséget és a kerület elképzeléseit közelítse egymáshoz.