Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Információs és Koordinációs Pontok a fogyatékos személyekért – Óbudán is!

2018. október 29., 12:01

Megnyíltak a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Információs és Koordinációs Pontjai: ezeken fogyatékosságügyi tanácsadók nyújtanak segítséget. A hálózat célja, hogy a fogyatékos személyeket és családjaikat mindig az elérhető legpontosabb információk átadásával segítsék. A két budapesti helyszín közül az egyik Óbudán található.

Országszerte 21 város Család- és Gyermekjóléti Központjában nyílt információs pont. A hálózat ráépül a család- és gyermekjóléti központok megyei rendszerére. Az Információs és Koordinációs Központnak az FSZK – Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. – ad helyet, amely koordinálja és szakmailag támogatja a helyi Info-pontokat. A szolgáltatás elindításának alkalmából az óbudai helyszínen mutatták be magát a MONTÁZS projektet, valamint a megújult Egységes Fogyatékosságügyi Információs portált is. Az eseményen részt vett Kelemen Viktória alpolgármester, Kovács Zsuzsanna, az FSZK Nonprofit Kft. szakmai vezetője, valamint Bleszkánné Kis Ildikó, az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője.

Kelemen Viktória az eseményen elmondta: a kerület fejlesztését és az itt élő emberek boldogulásának előmozdítását az alulról szerveződő közösségek erejére, és a helyben élők öntevékeny kis köreire érdemes alapozni. Hozzátette: fontos, hogy minél többen legyenek azok az óbudaiak, akiknek határozott elképzelésük van a környezetük jövőjéről, és annak alakításáért hajlandók másokkal együttműködni. Az alpolgármester kiemelte: örömmel tölti el, hogy a megalakult 22 információs és koordinációs pont egyike itt Óbudán, az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban nyitotta meg kapuit.

Mint mondta: a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) által óriási figyelmet kapnak a fogyatékkal élő embertársaink, emellett a kerületben két olyan játszótér is található, ahol kerekes székes és ép gyerekek együtt tudnak játszani. Az önkormányzat ezek mellett az elsők között csatlakozott a Jobb velünk a világ! programsorozathoz és a Polgármesteri Hivatal fogyatékosság-barát munkahely címet is nyert.

Óbudán az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ Váradi utcai központjában várja majd a fogyatékosságügyi tanácsadó a megkeresését akár személyesen, akár telefonon vagy email-en, ha:

• mindennapjai során nehézséget jelent az információk elérése,
• kíváncsi, hogy milyen szolgáltatásokat, milyen intézményekben tud az Ön lakóhelyéhez legközelebb felkeresni,
• nehézséget jelent az ellátások rendszerében való eligazodás,
• szeretné tudni, hogy a környezetében hol, mikor, milyen teljes körűen akadálymentesített programot, rendezvényt tartanak és azokra hogyan tud eljutni.

A tanácsadók a következőkben tudnak segíteni:

• információt nyújtanak a közszolgáltatások bármely területéről,
• tájékoztatást adnak a helyi szintű szolgáltatásokról, ellátásokról, intézményekről,
• segítenek a helyi szakemberek keresésében,
• hírt adnak a helyi és regionális akadálymentesített eseményekről,
• szükség esetén segítik az átjárást a Család- és Gyermekjóléti Központ többi szolgáltatása irányába,
• segítenek az új, témaspecifikus információs honlapon való eligazodásban,
• az Információs és Koordinációs Pontokon a projekt ideje alatt felnőtt logopédia szolgáltatás indul, szükség esetén segítenek a logopédusok elérésében,
• tájékoztatást adnak az Augmentatív és Alternatív Kommunikáció (AAK) szolgáltató hálózat működéséről és a hozzá kapcsolódó eszközkölcsönzésről,
• klubokat szerveznek a súlyosan halmozottan sérült személyek és családtagjaik részére, melybe az érintettek bármikor becsatlakozhatnak,
• információt adnak a Területi Autizmus Munkacsoportok működéséről, elérhetőségükről.

Az óbudai Információs és Koordinációs Pont elérhetőségei:
ikop.buda@fszk.hu
Fogyatékosságügyi tanácsadók:
Soltész Judit: + 36 20 267-6418
Bágy Péter: + 36 20 267-6154