Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ingyenes tárlatok a III. kerület teljes lakossága számára

2016. május 23., 17:24

A polgármester kezdeményezésére a III. kerületi lakcímkártyával rendelkezők ingyenesen látogathatják az Óbudai Múzeum és a Goldberger Textilipari Gyűjtemény kiállításait, illetve a kerületi iskolások számára a múzeumpedagógia foglakozások ingyenesek.

Bús Balázs polgármester felkérte az Óbudai Múzeum vezetőjét, hogy múzeum látogatói szokásait és a statisztikákat elemezve végezzen átfogó vizsgálatot annak érdekében, hogy a már  jól ismert és népszerű  ingyenes kulturális programkínálat mellett további kedvezmények lehetőségét tárják fel a III. kerületi lakcímkártyával rendelkező lakosok, illetve a kerületi iskolás csoportok számára.

obudai_muzeum

Az Óbudai Múzeum fő küldetése a helyi identitás őrzése és a lokálpatriotizmus erősítése a kerület lakosaiban. Küldetésükből adódóan céluk, hogy minél több kerületi lakos számára biztosítsák a kerület múltjának, lakóhelyük történetének, kulturális gyökereinek megismerését. A múzeumok megszerettetése már a gyermekkorban fontos, hiszen a későbbi, felnőttként történő rendszeres látogatások a múzeumról szerzett pozitív gyermekkori élménnyel kezdődnek. Az Óbudai Múzeum ezért tucatnyi, a tananyaghoz illeszkedő, azt kiegészítő múzeumpedagógiai órát kínál az óvodás és iskolás korosztálynak.

A múzeum 2008-as átalakulása óta az éves látogatószáma a kezdeti 1500 fő/évről az utóbbi évekre elérte a 15-16 ezer főt. A múzeum  látogató-összetétel éves vizsgálataiból kimutatható, hogy a látogatók jelentős része ingyenesen vagy az eddigi kedvezményeket igénybe véve látogatta a kiállításokat, amelyeket alapvetően a 194/2000 (XI. 24.) Kormányrendelet határoz meg.

Mindezeket figyelembe véve megállapítható, hogy a bevételkiesés elenyésző lenne ahhoz képest, amit az Óbudán élők a helytörténet megismeréséből, újabb kulturális élmények szerzéséből profitálnának, ezért a kerület vezetője kezdeményezte, hogy a múzeum tegye lehetővé Óbuda teljes lakossága számára a kiállítások ingyenes látogatását, továbbá a kerületi iskolák csoportjai számára a múzeumpedagógiai foglalkozások nyújtsanak ingyenes lehetőséget tanulmányaik kiegészítésére, elmélyítésére.