Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ismét helytörténeti sétára várják az idősebbeket Békásmegyeren

2021. június 10., 12:45

Június 24-én ismét helytörténeti időutazásra várják az Óbudai Családi Tanácsadó békásmegyeri közösségi terének szervezésében elsősorban az idősebbeket. A programnak séta, kvízjáték, kiállítás és szabadulószoba is a része.

Békásmegyer neve egyrészt utal az eredeti, agyagos, mocsaras, békák által kedvelt területre, valamint a területet birtokló egykori megyer törzsre és a kiváló folyami átkelést biztosító megyeri révre. A település „eredeti” – tehát a lakótelepek előtti – történelme évszázadokig egyet jelentett a jelenlegi Ófalu történetével. Azonban a huszadik század második felében a sváb családok kitelepítése, a terület Budapesthez csatolása és a szocialista jellegű lakáspolitikai fejlesztések eredményeképpen az eredeti, falusias jellegű településközpont eltűnt, helyette 1975–1983 között létrejött egy másik, két új lakóteleppel, hatvanezer új lakóval, új szociális-kulturális-városszociológiai jellemzőkkel és új helytörténeti sajátosságokkal.

Az Óbudai Családi Tanácsadó a „Szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren” című, VEKOP-6-os projekt keretében ezeknek a sajátosságoknak jár utána.

Ezért a program keretében a Békásmegyeren élő, elsősorban idősebb lakókat tisztelettel meghívják egy időutazásra, amelynek része egy helytörténeti séta, egy kiállítás megtekintés, egy kvíz és az áldozatvédelmi szabadulószoba kipróbálása.

  • A helytörténeti séta állomásai során a programvezető kitér arra, hogy milyen is volt a „régi” Békás? Hol van az első világháborús emlékmű? Melyik irányból jöttek be az oroszok? Mit jelentett a “szedd magad” akció a bolgárkertészetben? Hol állt meg régen a HÉV? Hol motorozott annak idején Drapál János? Milyen típusú házakból és hogyan épült fel a lakótelep? Melyik ház felújításakor falazták be a denevéreket? Mikor és hol volt a békásmegyeri robbantás? Miért döntötték le többször is a kálváriadomb keresztjét?
  • A helytörténeti kiállításon meglátogatnak egy ötvenes évekbeli lakást, ahol viszontláthatják a „páncéltőkés” bútorokat, egy Lenin-szobrot, unicumos üveget és egy szamovárt. A kiállítást 1950-es, 70-es évekbeli információkkal, történetekkel, brigádnaplókkal, kitüntetésekkel és egy úttörő nyakkendővel is színesítették.
  • A kvízjáték célja az 50-es, 60-as, 70-es évekre jellemző tárgyak, fényképek felismerése, azonosítása, valamint az ezekhez kapcsolódó saját történetek, emlékek megosztása.
  • A programhoz egy bűnmegelőzési és áldozatvédelmi játék is kapcsolódik, melynek célja az időskori áldozattá válás megelőzése. A játékban az idősebb generáció tagjai a napjainkban jellemző trükkös lopásokhoz és csalásokhoz kapcsolódó logikai feladatokon keresztül megtanulhatják, hogyan előzhetőek meg ezek a bűncselekmények.

Helyszín, kiindulópont: 1039 Bp., Víziorgona u. 10. – Családi Közösségi Tér.

Időpont: 2021. június 24., 10 óra

További információ: Tóth Csilla programvezető: 06 20 502-9285

A programra jelentkeznitoth.csilla@kszki.obuda.hu e-mail-címen lehet.