Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ismét ingyenes önkéntes koronavírus-tesztelésre várják a fővárosiakat

2021. február 12., 13:30

A főváros újabb 10 ezer antigén tesztet ajánl fel a budapesti polgárok ingyenes önkéntes koronavírus-szűrésére. Két helyszínen, február 18–27. között tíz napon át biztosítják a tesztelést, amelynek eredményét 30 percen belül megtudhatják a jelentkezők.

Február 18–27. között két helyszínen, a Városháza parkban (V. kerület) és a Széll Kálmán téren (II. kerület) folytatódik a főváros lakossági koronavírusteszt-programja, minden nap reggel 8 és este 18 óra között. A tesztelést budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok kérhetik, illetve a 18 évesnél fiatalabbak szülői kísérettel vehetik igénybe. A mintavételt követő 30 percen belül kiderül, hogy aktív fertőzött-e az illető.

A vizsgálathoz előzetes regisztráció szükséges a https://koronavirus.budapest.hu/teszt-eloregisztracio oldalon, ahol minden információ megtalálható a tesztelések helyszínéről és idejéről is. Aki nem tud online időpontot foglalni, annak a tesztelési helyszíneken segítenek időpontot foglalni a Fővárosi Önkormányzat önkéntesei.

Fontos tudni, hogy a negatív teszteredmény önmagában nem adhat teljes biztonságot, hiszen az a pillanatnyi helyzetet mutatja, negatív teszteredmény birtokában is fontos a biztonsági szabályok betartása, ugyanakkor a pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható esetükben a továbbfertőzés, illetve időben megkezdődhet a gyógykezelés .

A tesztelést minden esetben egészségügyi szakemberek, a tesztelési program lebonyolítását önkéntesek végzik.

Decemberben, az ünnepek előtt összesen 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a Fővárosi Önkormányzat a fővárosi lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek.

A tömeges tesztelés a legnagyobb fegyver a koronavírus terjedése ellen, ameddig nincs mindenki számára elérhető vakcina. Ahogy más európai nagyvárosok, úgy Budapest is elkötelezett az oltás népszerűsítése, támogatása mellett. Egyedül a széles körű oltás jelenti a kiutat ebből a világjárványból, az egyetlen megoldást, hogy megmentsük magunkat, embertársainkat a Covid-19-megbetegedéstől, és visszakaphassuk korábbi életünket. Az oltásról további információ itt érhető el: https://koronavirus.budapest.hu/oltas/