Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Itt a parlagfűszezon – Közös érdekünk és felelősségünk a védekezés

2022. június 21., 15:15

A parlagfű sokak életét keseríti meg, a nyár beköszöntével sajnos ismét számolnunk kell az allergén növény hatásaival. Mindannyiunk érdeke, hogy a parlagfű elszaporodását megelőzzük, és ebben minden földtulajdonosnak felelőssége van. A Pest Megyei Kormányhivatal közleményben fordult a lakossághoz felhívva a figyelmet a parlagfű elleni védekezés fontosságára.

A parlagfű elleni védekezés elsősorban az adott ingatlan tulajdonosának illetve használójának a kötelezettsége. A hatóságok feladata, hogy amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget e kötelezettségének, úgynevezett közérdekű védekezést rendeljen el a tulajdonos költségére, aki emellett növényvédelmi bírság kiszabására is számíthat.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI’ törvény. 17. $ (4) bekezdése ugyanis kimondja: ,,A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor a hatóságok közérdekű védekezést kell elrendelni, akkor is, ha egészségkárosodás nem történt.

Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el, kérjük, tegyenek eleget fenti jogszabályi kötelezettségüknek. Ugyanakkor kérjük legyenek figyelemmel arra is, hogy nem elegendő az, hogy valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban a vegetációs időszak végéig meg kell őrizni.

A PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL TÁJÉKOZTATÓJÁT ITT ÉRIK EL.