Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Itt a segítség a járvány miatt munkanélkülivé vált kerületieknek

2020. március 27., 20:02

A kihirdetett veszélyhelyzet idején képviselő-testületi ülést nem lehet tartani, a járvány megfékezése és a károk enyhítése érdekében szükséges döntéseket ebben az időszakban a polgármester hozza meg. Ilyen döntéshozatal történt március 27-én is, amin dr. Kiss László polgármester mellett a jegyző és a két kerületi frakcióvezető vett részt.

Az ülés előtt a várható döntésekről a frakciók tájékoztatást kaptak, a nyílt jegyzőkönyvet pedig az önkormányzat a honlapján nyilvánosságra hozza.

Dr. Kiss László polgármester a testület hatáskörében eljárva döntéseket hozott szociális támogatási lehetőségek bővítéséről és egyes szociális intézkedések rugalmasabb alkalmazhatóságáról. Valamennyi szociális témájú döntést az indokolt, hogy a járványhelyzet miatt munkájukat elvesztő vagy jövedelem nélkül maradó III. kerületieket az önkormányzat rendkívüli segéllyel támogatni tudja, illetve hogy a járványhelyzet miatt be nem szerezhető iratok, igazolások hiánya miatt ne érjen senkit se hátrány.

A mai döntések alapján új szociális támogatási formaként kérelmezhető a veszélyhelyzeti bérleti díj támogatás és a vészhelyzeti krízistámogatás. Mindkét támogatási formát a járványhelyzet miatt munkájukat elveszítő vagy fizetésüket meg nem kapó III. kerületiek kérelmezhetik, akiknek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi minimálnyugdíj 250, illetve 200%-át nem haladja meg. A vészhelyzeti bérleti díj támogatás lényegét tekintve egy visszatérítendő kamatmentes kölcsön, melynek összege számlával igazoltan két havi bérleti díj, de legfeljebb 300 ezer Ft lehet. A vészhelyzeti krízistámogatást évente egyszer, maximum 120 ezer Ft-ig lehet kérelmezni.

(Mindkét támogatási formáról részletesebb információt, a kérelmezés pontos feltételeit, a szociális támogatások további változásait hamarosan külön cikkben tesszük közzé.)

Március 18-án az önkormányzat elrendelte a kerületi játszóterek és fitneszparkok lezárását. Az intézkedés célja a lakosság egészségének védelme, a járvány terjedésének akadályozása volt. Sajnos az utóbbi napokban bebizonyosodott, hogy a zárva tartás önmagában nem volt elegendő a kerületiek egészségének védelme érdekében, a fitneszparkokat, játszótereket a tiltás ellenére felnyitották, és az eszközöket használták. Most döntés született arról, hogy ez szabályszegésnek minősül, ezért figyelmeztetés után, indokolt esetben csekély összegű bírság is kiszabható lesz.