Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Jég a berkenyefák tövében – Egy korcsolyapálya élete

2022. március 22., 13:11

Március 22. a víz világnapja. Az eseményhez kapcsolódó rendezvények célja felhívni a figyelmet az élet esszenciális építőelemére. Mert minden csepp számít.

Egészen február végéig élvezhették gyerekek és felnőttek a Fő téri korcsolyapályát. A pálya elbontásából származó jeget Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat néhány dolgozója a szabadidejében Newman Tímea vezetésével a Fő téren álló berkenyefák tövébe halmozta, így a rendkívül száraz tél és tavasz ellenére is egyedenként 80–100 liter többletvízhez jutottak a növények, ráadásul így az értékes víz nem a szennyvízcsatornába folyt el, hanem hasznos anyaggá vált.

Kihelyezéskor csak arra kell ügyelni, hogy a fa törzséhez közvetlenül ne érjen, mert fagyási sérülést okozhat a hirtelen odahelyezett jég, a fákat körbevevő víz- és levegőáteresztő burkolaton, az ún. terrawayen folyamatosan át tudott szivárogni.

Ez az apró mozzanat is jól mutatja, hogy igen pici odafigyeléssel is jelentős, a fenntarthatóság irányába mutató módon lehet összehangolni a sport- és szabadidő-tevékenységet a környezetvédelemmel.