Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Jelentőségéhez méltó állapotba kerül a katonai Amfiteátrum

2018. október 24., 08:00

A jelenleg lezárt, Pacsirtamező utcai római kori emlékműnél állagmegóvási és konzerválási munkálatok folynak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megbízásából. A teljes rekonstrukció várhatóan 2019. második negyedévére fejeződik be.

A III. kerület belső részén található katonai amfiteátrum a városrész két arénája közül a nagyobbik. Az ásatások szerint ezt a helyszínt az Aquincumban állomásozó légió már az 1. századtól használta katonai gyakorlótérnek. A rómaiak után, a 6. században a longobárdok vették birtokba, melynek bizonyítékául a déli kapuban elfalazva ezüstkincseket is találtak. Egyes vélemények szerint Kurszán vára is ezen a helyen állhatott a honfoglalás korában.

Óbuda-Békásmegyer egyik legismertebb műemléke hosszú évek folyamatos leromlása után most új életre kelhet. A terület tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő áprilisban lezárta a balesetveszélyessé vált amfiteátrumot és szerződést kötött annak felújítására az EB Hungary Kft-vel. A cég nagy tapasztalattal rendelkezik a műemléki rekonstrukciók terén: ők újították fel többek között a pápai református Ótemplomot, a Klebelsberg-kastélyt, a Budai vár több várfalszakaszát, a regéci várat és a hatvani Grassalkovich-kastélyt.

Az Nemzeti Vagyonkezelő a felújítás során és a jövőbeli hasznosítás kérdésében is együttműködik Óbuda–Békásmegyer Önkormányzatával, a Fővárosi Önkormányzattal, valamint az Aquincumi Múzeummal. A tervezésnél és a kivitelezésnél is kikérték a múzeum szakembereinek véleményét és a munkálatok során rendszeresen egyeztetnek az intézménnyel.