Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Jerzy Popieluszko kiállítás a Kiscelli Múzeumban

2018. október 31., 08:40

A mártírhalált halt lengyel pap életét bemutató kiállítás megnyitóján Tarlós István főpolgármester, és Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete méltatta a kommunista terrorral szembeszálló lelkipásztort.

„Jerzy Popieluszko halála megerősítette a szabadságért, a megfélemlített emberekért, a bebörtönzött áldozatokért és családjaikért küzdők hitét. Őszintén hirdette, hogy a jóval kell győzedelmeskedni a gonosz felett. Megszólalásai mindig a szeretetről szóltak, ezért volt a kommunista hatalomnak gyakorlatilag lehetetlen szembeszállni vele.” – mondta el Tarlós István a kiállítás megnyitóján.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete minden részletre kiterjedően mesélte el, hogy a Szolidaritás egyik ikonikus alakja, hogyan vált szimbólummá, aki ezrekhez volt képes szólni a rendszeresen megtartott misézések alkalmával. Hogyan vált a pap a kommunista diktatúra célpontjává és, hogy milyen kegyetlenül bánt el vele az akkori hatalom: brutálisan összevert holttestét a Visztula egyik víztározójában találták meg. Temetésén több, mint 250 ezer ember vett részt., majd 2010. június 6-án Varsóban boldoggá is avatták.

 

A vándorkiállítás, amely  20 tablóból áll, 2017-ben Varsóban, a lengyel szenátus épületében mutatták be először, a Kiscelli Múzeumban november 25-ig látogatható.

 

A XX. századi lengyel történelem kiemelkedő alakjainak emlékezete Óbudán:

A lelkipásztorról 2016-ban Óbuda-Békásmegyeren emlékparkot neveztek el. A Szentendrei úti Kövi Szűz Mária templom melletti területen alakította ki az önkormányzat és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a lengyel Szolidaritás legendás alakjának emlékhelyét, ami Magyarország egyetlen emlékparkja.
Stefan Wyszyński bíboros, varsói érsek nevét utca viseli a III. kerületben és a totalitárius államokkal szembeni szelíd kiállására a Popieluszko parkban elültetett fa is emlékeztet.