Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Jövő hét közepén teszik közzé, pontosan hová mehetnek a kismamák soron kívüli oltásra

2021. március 28., 14:13

A tegnapi nap folyamán, szombaton már megkezdték a kismamák soron kívüli oltását. A Semmelweis Egyetem oltópontjaira rengetegen érkeztek, szinte megrohamozták az intézményeket, ahol végül azok is kaptak oltást, akik az előzetes felhívásokat figyelmen kívül hagyva regisztráció és beutaló nélkül érkeztek. Mától ez nincs így.

Ma, vasárnap Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán tette közzé, hogy miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül lehetővé teszik a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását.

A várandósoktól most azt kérik, hogy mindenképpen regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon, vegyék fel továbbá a kapcsolatot a háziorvosukkal vagy a nőgyógyászukkal. Ők fogják megszervezni az oltásukat a kórházi oltóponton.

Novák Katalin azt írja: „Minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós előzetesen maga is tud majd időpontot kérni az oltásra. Ezek listáját és elérhetőségét jövő hét közepén közzé tesszük a koronavirus.gov.hu honlapon. Ne felejtsék otthon a várandósgondozási kiskönyvet sem! Az oltáshoz Pfizer és Moderna vakcinákat lehet használni a szakmai iránymutatás szerint, mely az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni.”

A Semmelweis Egyetem közleményében azt kéri:

“A Semmelweis Egyetem elhivatott annak érdekében, hogy mielőbb minél több leendő és szoptató édesanya megkaphassa a védőoltást, ugyanakkor az oltások zavartalanságának biztosítása és a várakozási idők csökkentése érdekében priorizálni szükséges. Így az egyetem a továbbiakban csak azokat a várandósokat oltja be a hétvégén, akik a megfelelő beutalóval és várandósgondozási kiskönyvvel érkeznek.

A szoptató kismamáktól azt kéri az intézmény, hogy leírt módon a jövő hétre kérjenek maguknak időpontot.”