Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Jövő héten dönt a kormány a korlátozásokról, a védettséget igazoló plasztikkártyához február közepétől lehet hozzájutni

2021. január 21., 13:17

Gulyás Gergely a mai kormányinfón beszélt arról, hogy védettséget igazoló okiratot kaphatnak azok, akik megkapták az oltást, vagy már átestek a koronavíruson. Az ő esetükben nem lesz értelme fenntartani az este 8 utáni kijárási tilalmat, de az érvényben lévő korlátozásokról a kormány jövő héten dönt.

Jelenleg még kérdéses, hogy az egyes oltások milyen hosszú védelmet biztosítanak, illetve, hogy akik már kigyógyultak a koronavírusból, meddig maradnak immunisak. A miniszter szerint azonban az ő esetükben nem lesz értelme fenntartani az este 8 utáni kijárási tilalmat, de hozzátette, hogy erről a kormány még nem döntött. A védettséget igazoló plasztikigazolványokat február közepétől lehet majd megkapni.

Elmondta: ha valaki esetleg nem bízna egyik vagy másik vakcinában, kérheti, hogy csak akkor oltsák be, amikor az általa választott oltóanyagból elegendő áll rendelkezésre. Viszont nem lehet majd regisztrálni a háziorvosoknál az oltásra, mert a kormány szerint csak központi nyilvántartással lehet fenntartani az oltási sorrendet.

Magyarország az uniós beszerzés keretében annyi vakcinát kötött le, amivel 8,8 millió embert lehetne beoltani. Eddig 331 ezer adag érkezett az országba, vagyis mivel a védettséghez két oltásra van szükség, ebből 165,5 ezer embert lehet beoltani. A miniszter szerint az itthon beoltott emberek száma ma eléri a 140 ezret.

Az hazánkban ideiglenes engedélyt kapott orosz vakcináról elmondta, hogy Szijjártó Péter ma utazik Moszkvába, hogy a beszerzésről tárgyaljon. Várhatóan pénteken derül ki, hogy mennyit rendelt a kormány a Szputnyik V-ből.

A jelenleg is érvényben lévő korlátozásokról a kormány jövő héten dönt. De Gulyás megelőlegezte, hogy ha addig nem csökken lényegesen a fertőzöttek száma, vagy nem kezdődnek meg a tömeges oltások, akkor nincs lehetőség érdemi enyhítésre. A korlátozások feloldása leginkább az átoltottak arányától függ.

Újságírói kérdésére elmondta, hogy Magyarországon még egyetlen kormánytagot sem oltottak be, mert nem így halad az oltási rend.