Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

József Attila-verssel emlékezünk meg a magyar kultúra napjáról

2021. január 22., 16:15

Minden esztendőben január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, megemlékezve arról, hogy Kölcsey Ferenc e napon fejezte be a Himnuszt. Ebből az alkalomból ezúttal József Attila Mondd, mit érlel… című versét hallgathatjuk meg együtt.

„Minden nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét semmivé teszi, vagy semmivé tenni hagyja, saját nemzeti életét gyilkolja meg, s akármi más kezdődjék ezentúl: az a régi többé nem leszen” – írta Kölcsey Ferenc 1826-ban Mohács című költeményében, rámutatva, szép kötelességünk kellő figyelmet szentelni közös szellemi kincseink megőrzésére.

Ebben az évben – mint oly sok más jeles eseményt az elmúlt hónapokban – a magyar kultúra napját csupán lélekben ünnepelhetjük együtt. Mégis van módunk valamelyest összekapcsolódni, ennek érdekében hoztunk el egy József Atilla-verset.

Hallgassuk meg együtt a Mondd, mit érlel… című költeményt Nagy Sándor színművész előadásában. A fiatal színész, akinek a művészi munkáját eddig a többi között Soós Imre-díjjal ismerték el, értőn, szeretettel tolmácsolja József Attila egyik leghíresebb versét.