Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kalandozunk a Kiscelliben, mesélünk a kadarkáról, humanizmust tanulunk Esterházytól – Az Óbudai Anziksz legutóbbi száma már nyomtatásban is

2021. június 22., 11:25

Az Óbudai Anziksz legfrissebb számát online és nyomtatásban is olvashatjuk. Sok-sok óbudai történettel, irodalommal, beszélgetéssel hív tartalmas kikapcsolódásra. Igazán jó szívvel ajánljuk forró délutánokra, hűvös szobában.

Megújult külsejű kerületi kulturális magazinunk, az Óbudai Anziksz legutóbbi számát már nemcsak online, hanem nyomtatásban is olvashatjuk. Igazi zöldszám, kézbe véve sok-sok értékes olvasmányt ígér. Ezekből válogattunk.

Erdő a városban – A Kiscelli park

A városi erdőknek köszönhetjük, hogy Budapest határain belül is élvezhetjük a természet közelségét, a harmadik kerület ebből a szempontból igazán szerencsés adottságú. Óbuda zöld kincsei közül ezúttal a Kiscelli park múltjának ered nyomába Polgár Judit cikke. Schmidt Miksa felvilágosult, tehetős bútorgyárosnak állít emléket, aki a huszadik század elején a kopár telken erdőt varázsolt itt. És a Kiscelli parknak nem csupán a története izgalmas, hanem a jövője is kalandozásra hív, hiszen megújításának tervei között szerepel többek között közösségi terek és erdei játszótér kialakítása is.

Rostás Péter művészettörténész a Kiscelli eredetének bemutatásához egészen a harmincmillió évvel ezelőtti földtörténeti korig nyúl vissza, amelynek maradványai számos szaktekintélyt csábítottak ide adatgyűjtésre, kutatásra. Az Óbudai Anziksz szerzője emellett arra is kitér, hogy a Kiscelli Múzeum alatti sziklapince az egykori helyi bortermelés emlékét őrzi.

Díjnyertes kadarka – Élő bortörténelmünk

Az óbudai borkultúra dicséretéhez Saly Noémi helytörténész is hozzájárul, megidézve, hogyan is lett a kadarkából Buda vöröse. Előtte ugyanis fehér fajták uralták a budai oldal napsütötte, remek adottságú lankáit, az értékes és csodált szőlőkkel a tizenkilencedik század közepi tragikus filoxérajárvány végzett.

De a budai bortörténelemnek ezzel nem lett vége, sőt ma is élő hagyomány, hiszen a Kadarka Kör tagjai 2008 óta nem kevesebbre vállalkoznak, mint a híres Budai vörös felélesztésére. És ma már Jókai hajdani kertjében virul szőlőbirtokuk.

A tudományos igényességgel válogatott fajtákból álló szőlős ma már nyolcszáz tőkét számlál, művelésük természetesen meghaladja az alapító Kadarka Kör tagjainak erejét, így azt a Corvinus Egyetem szőlész-borász hallgatói szakmai gyakorlatként gondozzák. Büszkék lehetnek a munkájukra, hiszen az itt készülő bor nemzetközi megmérettetéseken is rangos díjakat nyert.

Humanistaként a rémületes világban – Esterházy Péter emlékezete

Az Óbudai Anziksz Esterházy Péter hetvenegyedik születésnapjára készült köztéri plakátjaink gyűjteményének is helyet ad. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és az Anziksz szervezésében a kiállított plakátokon negyven kortárs író és költő osztja meg a legkedvesebb Esterházy-idézetét.

Simonfalvi Anita szintén az Esterházy-évfordulóhoz kapcsolódóan beszélgetett Alföldi Róberttel. A Hungaroton Kiadó gondozásában ugyanis megjelent hangoskönyként az író Hasnyálmirigynapló című kötete, amelynek előadója, Alföldi Róbert így vall a műről: „Megmutatja, hogyan lehet humanistaként létezni ebben a rémületes világban, ami most van.”

Az Óbudai Anziksz legutóbbi, nyomtatott példányait a harmadik kerületi kulturális intézményekben helyben lapozgathatjuk, a Fő téri Esernyősből pedig – a készlet erejéig – haza is vihetjük.

Jó olvasást kívánunk!