Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Karácsony Gergely: „A tervezett beruházás nem szolgál közérdeket” – Beszámoló a közmeghallgatásról

2020. augusztus 28., 18:00

2020. augusztus 26-án délelőtt 10 órától a Pest Megyei Kormányhivatal közmeghallgatást tartott a Hajógyári-sziget árvízvédelméhez kapcsolódó környezeti hatástanulmányról. Az eseményen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett. Beszámolónkban a hatástanulmánnyal kapcsolatos véleményét ismerhetik meg.

Karácsony Gergely főpolgármester ismertette a főváros álláspontját a hatástanulmánnyal kapcsolatban.

Véleményük szerint a tanulmány a környezeti hatások esetében csak a nagyon közvetett hatásokat vizsgálja és mutatja be, a közvetlen és hosszú távú hatások csak szerény mértékben jelennek meg a jelentésben.

Meglátásuk szerint a jelentés alulértékeli a környezeti hatásokat, miközben felülértékeli az ebből származó gazdasági előnyöket.

A főpolgármester elmondta, hogy a tervezett ezer fa kivágása 41 tonnányi szén-dioxid megkötését akadályozná meg az elkövetkező években. Az ilyen típusú beavatkozásoknál azonban a fákat is ugyanúgy szemlélni kell, azok is az infrastruktúra részei, hiszen a természeti környezet kiemelkedően fontos az emberek számára.

„A Fővárosi Önkormányzat a III. kerülettel együtt kéri a kormányhivatalt a tervek elutasítására, ugyanis a Főváros sem támogatja a tervezett beruházást, a hatástanulmányt pedig nem tartja kellően megalapozottnak” – fejezte be Karácsony Gergely.