Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Karácsony Gergely: Budapesten az elmúlt napokban jelentősen csökkent az új fertőzöttek aránya

2020. december 16., 10:21

Az elmúlt heti adatok szerint az új fertőzöttek 13 százaléka volt budapesti. Ez az érték mintegy 5 százalékponttal alacsonyabb a főváros lakosságarányánál. A főpolgármester elmondta: a Fővárosi Önkormányzat a járvány kezdete óta elsőként hozta meg a szükséges egészségügyi intézkedéseket, saját tesztelési programot indítottak és már nyár elején elkezdték a felkészülést a járvány második hullámára.

Szerte a világon a koronavírus járvány első hulláma a nagyvárosokban volt a legerősebb, hiszen ezekben a legnagyobb a népsűrűség, emiatt nehéz a távolságtartás. Itt van a reptér, forgalmas pályaudvarok, amelyek mind nagy szerepet játszottak a járvány tavaszi terjedésében.

De a nagyvárosok, így Budapest lakói is gyorsan megtanulták a védekezés módszereit – mondta Karácsony Gergely. A Fővárosi Önkormányzat a járvány kezdete óta elsőként hozta meg a szükséges egészségügyi intézkedéseket, saját tesztelési programot indítottak és már nyár elején elkezdték a felkészülést a járvány második hullámára.

A város lakói pedig együttműködésükről tettek tanúbizonyságot. Minden felmérés mutatja, hogy a budapestiek felelősségteljes magatartása, például a maszkviselés területén, mennyit számít a járvány terjedésének lelassításában.

“Büszke vagyok Budapestre, a budapestiekre. Ma a megyék lakosságarányos fertőzöttségi listáján Budapest nem, hogy nem az első, hanem az utolsó előtti.

De nem dőlhetünk hátra. Még nem. Ha látjuk, micsoda fegyver van a kezünkben a járvánnyal szemben, akkor azt használnunk kell továbbra is. Hiszen látjuk, van eredménye. A szabályok betartásával, önmagunk és egymás egészségének tudatos védelmével visszaszoríthatjuk a járványt Budapesten! Hosszú az út előttünk, de már sokkal több van mögöttünk. Együtt leküzdjük” – fejezte be a főpolgármester.