Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Karácsony Gergely kötelezővé tenné a maszkviselést Budapesten

2021. november 18., 15:02

Budapest főpolgármestere szerint kötelezővé kell tenni a maszkviselést Budapest nyilvános, de zárt tereiben.

Az esetszámok drámai mértékben emelkednek, napok óta száz felett a halálos áldozatok száma. Ezért minden mértékadó szakértő a Tudományos Akadémiától a Magyar Orvosi Kamaráig egyetért abban, hogy a járvány terjedésének lassításához az kell, hogy a nyilvánosság számára nyitva álló, de zárt terekben kötelező legyen a maszk viselése, írta a főpolgármester.

Ennek mihamarabbi bevezetése szükséges ahhoz, hogy elkerülhessük a kórházak túlterhelődését és a keményebb, fájdalmasabb intézkedéseket.

A Fővárosi Önkormányzat eddig is megtette azt, amit biztos jogi alapokon állva megtehetett: a saját intézményeikben már elrendelték a kötelező maszkviselést, illetve kérték a kormányt, hogy vagy lépjen, vagy adjon kifejezetten lehetőséget az önkormányzatok számára a szabályozásra.

A járványgörbe alakulása mellett Karácsony Gergely szerint nem várhatnak tovább a kormányra, ezért a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésére azt a javaslatot terjeszti elő – ha addig nem lép maszkviselési ügyben a kormány –, hogy jövő csütörtöktől Budapesten a nyilvánosság számára nyitva álló, de zárt terekben a tavaszihoz hasonlóan legyen kötelező a maszkviselés.

A főpolgármester megköszönte a budapestiek együttműködését a közösségi közlekedésben kötelező maszkviselésért, a legtöbben ugyanis fegyelmezetten viselik az orrot és a szájat is eltakaró maszkot.