Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kedvezőtlen a levegő minősége, csütörtöktől várható csak javulás

2021. november 16., 11:29

Egyre magasabb a légszennyezettség Budapesten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése alapján érdemi javulás csak csütörtöktől várható. A gyerekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők jobban vigyázzanak magukra a napokban.

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

A nappali javulási és éjszakai romlási folyamat mellett Budapesten az aeroszolszennyezettség (PM2,5) egy napi átlagban is egyre rosszabb, ami egy várható stagnálást követően szerdáig folytatódhat.

A jelenlegi időjárás-előrejelzés alapján érdemi javulás csütörtöktől várható.

A rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Szakemberek azt tanácsolják, hogy ahol veszélyes a levegőminőség, ott a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők lehetőség szerint kerüljék a szabadban történő tartózkodást. Azt javasolják továbbá, hogy mellőzzék a helytelen fűtési módok alkalmazását, valamint a zöldhulladék égetését.