Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kérdések és válaszok a Holdudvar parkkal kapcsolatban

2019. július 11., 10:03

A Holdudvar park átadása önmagában még nem jelenti a fejlesztés lezárását, hiszen a most következő időszakban javításra kerülnek azok a hibák, melyek a műszaki átadás során rögzítésre kerültek, illetve melyek a következő egy év alatt merülnek fel. Az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. összegezte az átadás óta felmerült kérdéseket.

Mind az átadó napján, mind a megelőző napokban sok érdeklődés, bejelentés érkezett a játszótéren és tinirészen található sziklák kapcsán. Ezek a sziklák a tervezői koncepció részeként kerültek ki a parkba. Az ilyen természetes formák használata a játszótereken egyre elterjedtebb, célja, hogy a gyerekek a játszóeszközökön túl találkozzanak minél természetesebb anyagokkal, formákkal. A játszótéri játékok a szikláktól megfelelő védőtávolságban kerültek kihelyezésre, a kivitelező pedig az önkormányzat kérésére lecsiszolta a kövek élesebb felületeit.

Érkeztek visszajelzések a csúszdák anyagával kapcsolatban is. Korábban műanyag csúszdák voltak a parkban, ezek helyére időtállóbb, strapabíróbb fém csúszdák kerültek. Bár a fém nagy hőségben a műanyagnál valamivel jobban felmelegszik, a két anyag között nincs jelentős különbség ebből a szempontból. A kivitelezés során ültetett fák néhány éven belül még több árnyékkal fognak szolgálni, de a meglévő fák miatt már most is szinte minden napszakban találunk árnyékban lévő csúszdát a parkban. A játszótéren található holdkomp köré szintén sok fa került a fejlesztés során, amivel itt is az volt a cél, hogy az árnyékolás néhány éven belül természetes módon megtörténjen.

Az átadást követő napokban a vízjáték egyik kőburkolati eleme meglazult, befordult, mely feltehetően a nem rendeltetésszerű használatnak volt köszönhető. A megbillent kőlap ugyan visszakerült a helyére, de a kivitelező keresi a megoldási lehetőséget a tartószerkezet extra megerősítésére és a végleges megoldásra.

Reméljük, hogy a megújult parkot gyorsan megszeretik majd a környéken élők, vigyáznak rá, és az új funkciók a környező társasházak közösségi életének erősödését segítik.  A parkba az átadó után néhány nappal kikerült a házirend, melyet az itt élők közösségi tervezés keretében, együtt alkottak meg.

kiemelt kép: MTI/Mónus Márton