Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Keresztút járás a Kiscelli kálvárián

2019. április 19., 16:17

A Kiscelli kálvárián tartott keresztútjárásra az Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság Plébánia, Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Braunhaxler Egyesület várt mindenkit. A kálvária stációi előtt közösségben és egyénileg is imádkoztak nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján.

A Kiscelli parkerdő gondozott, kedvelt sétahely, fő sétányát a német ajkú lakosság által 1815-ben felállíttatott, 1994–1996 között, majd 2013-ban felújított kálvária barokk stációsora szegélyezi. Ez a volt trinitárius kolostor előtt, a mai Kiscelli Múzeum bejáratánál kezdődik.

Itt gyülekeztek a hívek délután három órakor: a húsvétot megelőző nagypénteken keresztutat járnak, amely a kálvária tizennégy stációja előtti elmélkedő imádságból áll. Ekkor emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről, a liturgiában nagypéntek a húsvéti szent háromnap második napja. A hagyományos német-magyar nyelvű keresztútjárást az Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság Plébánia, Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzata, valamint a Braunhaxler Egyesület szervezte. A keresztút járáson jelen volt Varga Mihály, Óbuda-Békásmegyer parlamenti képviselője is.

A keresztút vége a Szent Vér kápolnánál van. A tizennegyedik stációnál áll az 1821–1822 között készült, 1985-ben, majd 2014-ben felújított Golgota-szoborcsoport.