Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kiállítás, gyerektáborok, szűrések a hátrányok leküzdéséért – Május 5. az esélyegyenlőség napja

2022. május 5., 08:43

Az esélyegyenlőség napja jó alkalom arra, hogy számvetést készítsünk, milyen törekvéseket sikerült megvalósítanunk a sérülékeny csoportok esélyeinek javítására. Egyéni és közösségi szinten is. Ezúttal arra gyűjtöttünk példákat, hogy önkormányzatunk milyen programokkal igyekszik segíteni a hátrányok enyhítésén a kerületben.

Törvények, rendeletek biztosítják, számos területen elő is írják az egyenlőség, az egyenlő bánásmód, az egyenlő hozzáférés jogát. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is rendelkezik helyi esélyegyenlőségi stratégiai dokumentummal. Ám a jogalkotástól a hétköznapi megvalósulásig olykor hosszú és göröngyös az út.

A május 5-i esélyegyenlőség nap alkalmából a megvalósult és a tervezett, esélyeket teremtő és javító önkormányzati kezdeményezésekből válogattunk Pál Zsolt esélyegyenlőségi referenssel, a Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztály munkatársával. Ahogyan az esélyek, lehetőségek és azok egyenlőtlensége életünk szinte minden szeletét érintik, úgy az ezzel kapcsolatos feladataink is igen szerteágazók.

Csak néhány példát emelnénk ki.

Hallhatóvá tettük a képzőművészetet

Az Esernyős Galéria tavaly év végén Pilinszky János születésének 100. évfordulóján képzőművészeti kiállítással tisztelgett a költő emléke előtt. A fogyatékossággal élők világnapja alkalmából hallhatóvá tették azt, ami addig csak látható volt, azaz audionarrációval kísérték végig a látogatókat a tárlaton Rácz Márta audionarrátor és képzőművész segítségével.

Az audionarráció lehetőség arra, hogy a vizuális világot közvetítsük a látássérült emberek számára, akik így még inkább részeseivé válhatnak az élménynek.

Szűrőprogramok a hátrányos helyzetben élőknek

Az egészségügyi szűrőprogramok szerepe óriási az egészségmegőrzésben, a betegségek megelőzésében és korai felismerésükben, a legutóbbi kerületi egészségnap is ezt bizonyította.

Önkormányzatunk kiemelt feladatának tekinti, hogy az egészségügyi szűrővizsgálatok, a köréjük szervezett programok, események a hátrányos helyzetű kerületi lakók számára is elérhetőek legyenek, azaz tudjanak róla, ismerjék a részvétel lehetőségét, és minél többen éljenek a lehetőséggel.

Gyermekek táborozását támogatjuk

Önkormányzatunk éppen a napokban dönt azokról a pályázatokról, amelyeket nyári gyermek- és ifjúsági tárboroztatást vállaló civil szervezetek számára írt ki.

A szünidei táborokban lehetőséget biztosítunk a hátrányos helyzetű családokból érkező harmadik kerületi gyermekek és fiatalok számára is a részvételhez, a díj 50–100 százalékos támogatásával. Célunk, hogy a nehezebb körülmények között élő gyermekek is hozzájussanak nyári vakációs programokhoz, közösségben tölthessék szabadidejüket.

Fogadd el, fogadj el! – Az óvodai integrációért

Még májusban a KézenFogva Alapítvánnyal együttműködésben a harmadik kerületi óvodáink munkatársainak képzést biztosítunk, amelynek témája: gyermekcsoportok érzékenyítése fogyatékossággal élő emberek iránt.

Óvodapedagógusaink eddig is felkészülten dolgoztak integráló óvodai csoportokkal, elfogadó és befogadó közösségeket teremtve. A Fogadd el, fogadj el! képzési programmal további munkájukat szeretnénk segíteni, és mindezzel közvetetten a fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek társadalmi integrációját segíteni.