Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kiállítás nyílt Márton áron életéről

2016. május 20., 08:00

Erdély katolikus püspökének munkásságát és életútját bemutató kiállítás június végéig tekinthető meg az Óbudai Kulturális Központban.

„Az ember két világ polgára egyszerre, lelkének gyökérszálai az éghez kötik, lábával sáros földi utakon botorkál.”

Marton_Aron2Márton Áron (1896-1980) Erdély katolikus püspöke olyan kiemelkedő személyisége a magyarság 20. századi történelmének, akinek életművét mindnyájunknak ismernie kell. Születésének 120. évfordulója alkalmából ezért 2016-ban a nemzetpolitikai államtitkárság Márton Áron-emlékévet hirdetett. Az emlékév egyik programja az a 20 tablóból álló vándorkiállítás, ami most Óbudára érkezett, és az Óbudai Kulturális Központban tekinthető meg belépődíj nélkül június 30-ig hétköznapokon 9-16 óra között.

A megnyitón köszöntőt mondott Bús Balázs polgármester. „Márton Áron a tevékeny szeretet zászlóvivője volt egy hazugságokra és megfélemlítésre épített korszakban. Szenvedései, halála után 36 évvel is iránymutatást jelenthetnek mindazok számára, akik keresik a keresztény hitben rejlő jobbító lehetőségeket, legyen szó családról, közösségről, vagy a magyarság megmaradásáért tett erőfeszítésekről. Nemzeti elkötelezettsége közismert volt, miközben mentes maradt fiatalkora antiszemitizmusától. Bús Balázs Márton Áron kiállításNagy műveltsége, karizmatikus személyisége és emberi tartása a formálódó kommunista hatalom számára veszélyt jelentett, ezért ellenezték, hogy őt nevezze ki a pápa esztergomi bíborosnak. Erdély püspökeként azonban szűkebb pátriájában a székelyek megmaradásáért végzett munkájában is megtalálta élete hivatását. Non recuso laborem, azaz Nem futamodom meg a munkától – így szólt a püspök atya jelmondata. Bátorságával, hívő közössége iránti védelmező szeretetével valóban méltó arra, hogy a pápa boldoggá avassa őt.” – hangsúlyozta a kerület első embere.

Gaal Gergely a Márton Áron Emlékév Programbizottságának elnöke kiemelte, hogy Márton Áron életét áthatja a XX. század történelme, az a tragikus magyar történelem, amely az I. világháborútól a trianoni országcsonkítással vezetett a II. világháborút követő diktatúrák szörnyűségeihez. Ezekben a zord időkben Márton Áron püspök mindig kiállít az igazság mellett, és mindig elég bátor volt ahhoz, hogy az igazságtalanságokra felhívja a figyelmet.

Csibi Krisztina a Magyarság Házának igazgatója a püspök életútját ismertette a kiállításmegnyitón, hangsúlyozva, hogy folyamatban van Márton Áron boldoggá avatása.

DSC_1510