Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

“Kiemelt figyelem az óvodák korszerűsítésére”

2019. augusztus 4., 08:00

A 8. számú választókerület önkormányzati képviselője Rácz Andrea (Fidesz-KDNP). Körzetébe a Táborhegy egy része, a Testvérhegy és a Csúcshegy, valamint a Gyógyszergyár úti lakótelep egy része tartozik. Az Óbuda Újság interjúja.

– Mi foglalkoztatta leginkább a lakosokat az elmúlt időszakban?

– Általánosságban elmondható, hogy mindenki a lakókörnyezetét szeretné rendezettebbé, kényelmesebbé tenni. Például az utak állapotának javítása, gyomtalanítás, illegális szemétlerakás megszüntetése, járdák kialakítása, közlekedési problémák javítása. Bús Balázs polgármesterrel és csapatával közös célunk a felmerülő problémák megoldása.

Hegyvidéki fejlesztések

– Milyen beruházások valósultak meg a városrészben az elmúlt ciklusban?

– Megvalósult az Erdőalja úti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola energetikai korszerűsítése, új hőszigetelés, nyílászárócsere, gépészeti meg-újítás is volt. E-mobi töltőpont kialakítása történt a Kubik utcában, csatornaépítés a Hegyvidéken több utcában (BKISZ), új járdaszakasz épült az Orbán Balázs utcában. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az elmúlt években kiemelt figyelmet fordít az óvodák korszerűsítésére. A Bécsi úti Kastély Tagóvoda megújulása is e programnak volt a része. A beruházás célja elsősorban az épület gazdaságosabbá, biztonságosabbá tétele volt. A Kastély Óvoda kertjében megvalósult a Benedek Elek Tündéri Kert funkciókkal történő bővítése, játszótér és kisebb épületek építése.

Új játszótér az Ilonka utcában

A gyermekes családok örömére elkészült az Ilonka utcai játszótér. A park közösségi tervezéssel épült, a játszótér egy kisebb önkormányzati telken, teljes egészében az önkormányzat finanszírozásával jött létre. A Laborc utca 2. szám alatt, az Óbudai Szabadidőpark területén a két salakos teniszpályát a téli szezonban lefedő sátrakhoz tartozó teljes gépészetet sikerült korszerűsíteni.

Fontos volt a forgalomcsillapítás

Megvalósult a Táborhegyen a Jablonka út–kerülethatár–Folyondár utca–Remetehegyi út által ha-tárolt területen és a Testvérhegyen a Bécsi út–városhatár–Jablonka út által határolt területen a forgalom-csillapított övezetek tervezése és engedélyezése, 30 kilométer/óra forgalomcsillapítási övezet kialakítása a forgalomcsillapítás eszközeivel, illetve a forgalmi rend felülvizsgálata, átalakítása. A környéken élőket közelről érinti, hogy vadvédelmi fejlesztés történt a Csúcshegyen. A cél az volt, hogy Óbuda-Békásmegyer külterületén a vadfajok behatolását, megtelepedését és az állatbetegségek behurcolási lehetőségét csökkenteni lehessen. A további terv az, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő külterületi, zártkerti besorolású területein a vaddisznók által okozott károkat csökkenteni tudjuk, szakemberek bevonásával.

– Milyen tervek, elképzelések vannak a kerületnek erre a részére vonatkozóan?

– Rendkívül fontosnak tartjuk Aranyhegy nyugati oldalánál, az újonnan átadott 10-es elkerülő út által okozott zajterhelés csökkentését célzó fejlesztések kidolgozását, és az állami szervekkel való egyeztetést, a kivitelezések előmozdítását, valamint a lakosság és a hivatalok közötti kommunikáció segítését. A projektben sebességkorlátozás, sebesség visszajelző automaták kerültek ki, kidolgozás alatt áll a zajvédő falak lehetséges megoldásának műszaki tervezése.

Új sportpark létesülhet

A Laborc utcai sportpark területén még idén tervez fejlesztést az önkormányzat. Célunk a park rendezése, a területen található sétányok felújítása. A már meglévő fitneszpark mellé egy újabb sportpark létesítése is szerepel az elképzelések közt. Az előzetes tervek szerint a pályázaton a kerület számára elnyert street-workout parkok egyikét a Barátság park területére telepíti majd a pályázat kiírója. Célunk további e-Mobi töltőpontok kialakítása is. Várható a Csúcshegyi menedékház fejlesztési koncepciója. A Menedékház utca 22. szám alatt található ingatlanfejlesztés koncepciója kijelöli a hosszú távú fenntartható turisztikai és közösségi használat lehetőségeit, új funkciókat adva a patinás épületnek.

Sz. Cs.