Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kínai-magyar kéttannyelvű oktatás Óbudán

2013. március 21., 16:12

Magyarországon elsőként a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásába kerülő óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban indul kínai-magyar kéttannyelvű oktatás.

Az idén szeptemberben kezdődő ötéves képzést elvégző diákok felsőfokú kínai nyelvtudást szerezhetnek.  Az egyedülálló oktatási program szakmai hátterét az ELTE Konfuciusz Intézet biztosítja. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be az iskola épületében.

DSC_6224

A Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium közel negyvenéves múlttal rendelkezik a kéttannyelvű oktatás terültén, ebben az iskolában indult el 1974-ben először Magyarországon a kéttannyelvű képzés, és az 1980-as évekig kizárólag ebben az iskolában folyt két tanítási nyelvű oktatás. Az iskolában az angol, német, orosz nyelveket a diákok már eddig is kéttannyelvű rendszerben tanulhatták, ez a sor egészül ki szeptembertől a kínai nyelvvel. A diákok a nyelvi előkészítő évfolyamon(nulladik évben)összesen heti 18 tanórában tanulják a kínai nyelvet, ebből heti 2 órában tantárgyi alapozóképzésen elkezdik tanulni a történelmet és földrajzot. A nyelvi oktatás célja,hogy a tanulók a tizedik évfolyamon elérjék a középfokú szintet (B2). Az első évtől három tantárgyat – egyetemes történelem, földrajz, matematika – kezdenek kínaiul tanulni, és heti 6 órában folytatják a kínai nyelv tanulását. Emellett heti 2 órában a kínai civilizáció tantárgy is bekerül az órarendbe. Az ötéves képzés végén a diákok emelt szintű értettségit tehetnek kínai nyelvből, valamint két kínai nyelven tanult tárgyból legalább középszintű érettségi vizsgát, s ezzel felsőfokú (C1)kínai nyelvvizsgát szerezhetnek.- számolt be Prof. Dr. Hamar Imre, a Konfuciusz Intézet Igazgatója.

DSC_6289

A szakmai programot az intézmény fenntartója és az iskola az  Intézet támogatásával valósítja meg, melynek köszönhetően anyanyelvi tanárok is tanítanak majd az iskolában. Az ELTE Konfuciusz Intézet elsődleges célja a kínai nyelv és kultúra megismertetése és népszerűsítése Magyarországon.DSC_6297

Az Intézet 2006-os megalakulása óta folyamatosan törekszik rá, hogy egyre több ember számára tegye lehetővé a kínai nyelv minél magasabb színvonalon való elsajátítását.A középiskolás diákok számára készült egy kifejezetten magyarok számára kifejlesztett négy kötetből álló tankönyvsorozat , amelynek első két kötete már kapható az Intézetben. A kötetek a különböző szintű nyelvvizsgákhoz szükséges tananyagot tartalmazzák, ezzel is segítve a diákokat a nyelvvizsgára való felkészülésben.

DSC_6221

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: „Az oktatási programot úgy tervezzük megvalósítani, hogy a kínai-magyar kéttanynelvű osztályok az öt év során legalább egyszer, hosszabb időre eljussanak Kínába. Meggyőződésem, hogy a kínai kéttannyelvű osztályokból kikerülő diákok hamar megtalálják helyüket a világban és hozzásegítik Magyarországot is ahhoz, hogy Kínával gyümölcsöző kapcsolatok alakuljanak ki.”