Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

„Kis vers, lélegezz” – Meglepetésszavalás a magyar költészet napján

2021. április 11., 02:00

„A maradék tisztesség, amit még nem játszottunk el félelemből…” írja Csukás István A költészet című költeményében hitvallását. A meseköltő-óriás verseivel ünneplünk a magyar költészet napján. Színművésznövendékeink szavalata kedves meglepetése volt a szombati óbudai piac közönségének. Tekintsék meg felvételünket!

Minden évben április 11-én, József Attila születésnapján hajtunk fejet közös kincsünk, a magyar költészet előtt. Ez alkalomból, az ünneplés részeként két fiatal művész segítségét kértük, lepjük meg a Kórház utcai piac vásárlóit Csukás István két versével.

Csukás István nemrégiben ünnepelte volna 85. születésnapját. Szeretett óbudai költőnk életműve előtt tisztelegve  Palugyai Sára dráma tagozatos gimnazista, színinövendék a Kis vers, lélegezz, Fröhlich Kristóf végzős színészhallgató, a Budaörsi Latinovits Színház művésze pedig az Ekloga című versét szavalta el.

És egy kis beszélgetéssel idéztük fel néhány, arra sétáló gyermekkori, meghatározó találkozását a magyar költészettel. József Attila, Weöres Sándor és Kosztolányi Dezső művei mellett többek között szóba került a János vitéz és A walesi bárdok mint életre szóló élmény, amely örökre a magyar irodalom mellé szólította az emlékezőket.

A magyar költészet napja alkalmából az Óbudai Platán Könyvtár online megtekinthető műsorában szintén Csukás István verseiből készült válogatással.

Csukás István: A költészet

A maradék tisztesség, amit még
nem játszottunk el félelemből, vagy
renyheségből; vagy amit nem játszottak
el helyettünk költő-császárok, vagy csak
örmesterek; s amit lopva viszünk, már-
már értelmetlenül – talán jó lesz küszöbnek.