Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kisgyermekes Családok Egészségnapja

2015. szeptember 22., 11:16

Az Anyatej Világnapja alkalmából immár 11. alkalommal szervezte meg Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata a kerületi Népegészségügyi Intézet együttműködésével a Kisgyermekes Családok Egészségnapját. Az idei évben is közel 250 óbudai család és várandós látogatott el a kora őszi rendezvényre.

A Kisgyermekes Családok Egészségnapja rendezvénnyel ünnepli évről évre a kerület a Anyatej Világnapját. Az eseményen köszöntik minden évben a kerület anyatejadó anyáit. A Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomására legtöbb női tejet leadó óbudai édesanyja idén Hajnalné Filipich Adrienn lett, így ő vehette át az ajándékcsomagot. Schadek-Bíró Éva, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata vezetője köszöntője után Kelemen Viktória alpolgármester asszony idézte fel  az anyaság legszebb és legfontosabb mozzanatait, de szólt az apa családi szerepéről és a gyermeknevelés során adódó feladatairól. Az eseményen jelen volt Harsányi Kornélia, a kerület tisztifőorvosa is.

kisgyermekes3

Idén ünnepli 100. évfordulóját a Magyar Védőnői Szolgálat. Ennek apropóján adott rövid történeti áttekintést vetített képes előadás keretében Kahlichné Dr. Simon Márta, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar főiskolai tanára.

A szervezők kiemelt szakmai tartalommal várták az érdeklődőket, egyebek mellett a kisgyermekes családoknak és várandósoknak szóló szakmai előadással és könyvbemutatóval.

A szűrővizsgálatokról – a védőnői szolgálat munkatársai mellett – a Szent Margit Rendelőintézet és a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakorvosai gondoskodtak. Az idei évben a Szent Margit Kórház is kiemelt szakmai partnerként csatlakozott a programhoz, a szakmai előadások mellett a Kórház szülész – nőgyógyász szakorvosával és szülésznőivel is találkozhattak az érdeklődők.

A védőnői tanácsadó baba-mama klubjai mutatkoztak be a színházteremben kialakított játszóházban. Kóstolóval, receptekkel adtak ötleteket az egészséges és változatos csecsemő és kisdedtáplálásról, kipróbálhatták a bab-masszázst, segítséget kaphattak a hasfájós babákkal vagy a szobatisztasággal kapcsolatban.

kisgyermekes2

A falakon a 2015. évi anyatejes babák tablóit állították ki, melyet a védőnői tanácsadók erre az alkalomra készítenek. Ugyancsak a helyszínen láthatták Pilcz Edina fotós babafotó kiállítását is, aki a legifjabb óbudai lakosokról készített képeket.

A szakmai programokat a kerületi szociális intézmények bemutatói egészítették ki.

Az óbudai Védőnői Szolgálat további ingyenes programjairól a szervezet Facebook oldalán található naprakész információ.