Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kobzos Kiss Tamás emlékkoncert a Társaskörben

2018. május 17., 09:26

A Kossuth-díjas művész Dúdolj verset című életműkötetének bemutatója, hazai és nemzetközi tanítványok és zenészbarátok közreműködésével, május 31-én este 19:00 órától lesz az Óbudai Társaskör nagytermében.

Kobzos Kiss Tamás Debrecenben született 1950. május 30-án. Édesapja Kiss Tamás költő, esszéíró, író. A Kossuth- és Liszt-díjas zenész, előadóművész, zenepedagógus az ének mellett több hangszeren megtanult játszani (citera, koboz, brácsa, tekerő, reneszánsz lant, török saz). Európai viszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúr-énekeknek, újjáélesztette a 16. századi magyar énekkincset.

 „Az éneklés a lényeg nálam. Igaz, Kobzos előnevet kaptam 1977-ben. Apám egy volt tanítványa, Buda Ferenc adta ezt a nevet – aki aztán nekem is jó barátom lett, később még a fiát is tanítottam itt az Óbudai Népzenei Iskolában –, s ez alapján nyilván azt gondolják, hogy én kobzos vagyok. Ez a név azonban régen elsősorban énekest jelentett. Én sok hangszert szeretek, mindig azt választom, ami legközelebb áll az énekhez, mert mégis csak az ének az elsőrendű számomra. Nem is vagyok olyan jó hangszerjátékos, mint sokan mások.”  – mesélt magáról az Óbudai Anzikszban.

1986-tól tanított az Óbudai Népzenei Iskolában, amelynek 1991 óta az igazgatója is volt. 2007-től öt éven át a Zeneakadémián is tanított kobozjátékot. Több tanulmányt írt a népzenetanítás témakörében. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának választották. Munkásságát számos díjjal jutalmazták: A népművészet ifjú mestere cím (1975), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (1998), Magyar Művészetért Díj (1998), a Magyar Régizenei Társaság Tinódi-díja (2005), Magyar Örökség-díj (2006), Prima díj (2006), Életfa-díj (2010), Liszt Ferenc-díj (2011), Kossuth-díj (2014)

A művész emlékére Miquèu Montanaro (Provence) és Erdal Şalikoğlu (Isztambul), továbbá a hosszú és sikeres pályafutás alatt megismert tanítványok és zenészbarátok, valamint az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei adnak nagyszabású koncertet Virágvölgyi Márta vezetésével, melynek fővédnöke Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Az emlékkoncertre a belépés díjtalan.