Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Konferencia: 20 éves az első máltai játszótér

2018. szeptember 26., 14:25

A Játszva megelőzni program évfordulója alkalmából tartott konferenciát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Békásmegyeri Közösségi Házban.

1998-ban a békásmegyeri lakótelepen céltalanul csellengő gyerekek számára nyitotta meg első játszóterét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Gyűrű utcában kialakított játszótér abban különbözött a többitől, hogy személyzet is tartozott hozzá – tehát volt felelős gazdája, aki ügyelt a házirendre, a tisztaságra, és persze arra, hogy a betérő gyerekek és felnőttek számára programokat kínáljon. A kísérleti program sikere nyomán a következő években további hat máltai játszóteret nyitott a III. kerületben a Szeretetszolgálat, majd a minta vidéki nagyvárosokban is elterjedt.

A Játszva megelőzni program húszéves fennállásának tiszteletére a szeretetszolgálat szakmai konferencián összegezte két évtized tapasztalatait. A tanácskozáson dr. Gallóné Nagy Judit, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának szociális főosztályvezetője arról beszélt, hogy a máltai játszóterek két évtizede képesek megvalósítani kitűzött céljukat, hogy behívják a körülöttük élő családokat. Az önkormányzat jelentős anyagi támogatással is elismeri a gyerekek és kamaszok körében végzett munka eredményeit, a kerületben hét helyszínen működnek máltai játszóterek.

Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke felidézte, hogy „A különlegességét a folyamatos jelenlét adta” – mondta az alelnök. – „A gyermekek ugyanis a legtöbb esetben nem játszanak felnőtt nélkül. A játszótér ugyanakkor a felnőtteket is megfogta, hiszen az első években nem voltak dolgozói, csak önkéntesei. A szülők pontosan tudták, ha hétvégén is be szeretnének jönni, akkor nekik is ügyeletet kell vállalniuk, máskülönben zárva lesz a játszótér. De részt vállaltak a takarításban, hólapátolásban, kerítésfestésben is. Sajátjuknak érezték a játszóteret, ami hatalmas közösségformáló erőnek bizonyult.”

Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a két évtizeddel korábbi indulásról azt mondta: egyszerű problémákra kerestek egyszerű válaszokat, a személyes tapasztalataik alapján, így jött létre az első máltai játszótér. Felelevenítette, hogy amikor második játszótér sikere után egyszerre több hasonló hely létesítésére kaptak felkérést, akkor kezdték összeírni a máltai játszóterek sajátosságait és jellemzőit, hogy egységes gyakorlat alakuljon ki – így indulhatott el az intézménnyé válás felé ez a különleges gyakorlat.

Forrás: www.maltai.hu