Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Könyvbemutató az Óbudai Platán Könyvtárban

2015. október 11., 12:02

Guba Ildikó: „A halál nem program” – Buday-Goldberger Leó élete című könyvének bemutatója 2015. október 15-én, 17 órakor az Óbudai Platán Könyvtárban.

A szerző, Guba Ildikó vetítéssel egybekötött előadása betekintést nyújt a világhírű Goldberger Textilgyár utolsó elnök-vezérigazgatójának életébe. Goldberger Leót a két világháború közötti időszak gazdasági- és közéletének kiemelkedő személyiségét Guba Ildikó több nézőpontból is bemutatja. Az olvasó megismerheti a családfő, a közéleti-társasági ember, a gyáros, a magyar zsidó, a filantróp, a politikus, a fogoly Goldberger Leót. A kötet címe: A halál nem program” Goldberger Leónak, a mauthauseni lágerben gyakran hangoztatott hitvallása. Az utolsó pillanatig nem tudta elfogadni, hogy sikeres életpályáját totális kudarc zárja. A láger felszabadításának napján, 1945. május 5-én halt meg. A kötet az Óbudai Múzeum kiadásában jelent meg. A könyvbemutatón résztvevők ajándék belépőjegyet kapnak a Goldberger Textilipari Gyűjtemény (1036 Lajos utca 136-138.) „A Goldberger…” című állandó kiállításának megtekintésére, amely méltó emléket állít a Goldberger családnak, és a valaha világhírű magyar textiliparnak.

A könyvbemutatóhoz külön érdekességként szolgál, amiről valószínűleg kevesen tudnak, hogy az Óbudai Platán Könyvtár jogelődje a Textilszakszervezet Központi Könyvtára volt, amelynek fiókkönyvtára a Goldberger Gyárban működött. Az Óbudai Platán Könyvtárban még ma is jónéhány olyan kötet található, amelyben a Textilszakszervezet Központi Könyvtárának pecsétje szerepel.

A rendezvény helyszíne: Óbudai Platán Könyvár: 1031 Arató Emil tér 1. (bejárat a Kadosa utcáról). A programon a részvétel ingyenes.