Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Könyvtárba járni megéri

2020. január 23., 08:23

Kedvezmények 2020-ban az Óbudai Platán Könyvtárban és Ezüsthegyi Könyvtárában. Idén újdonság a 20 éves kedvezmény!

Az Óbudai Platán Könyvtárban a kisgyermekes családoktól kezdve a tini és aktív dolgozói korosztályon át egészen a nyugdíjasokig, mindenki megtalálhatja az őt szórakoztató vagy segítő olvasmányokat. Míg egy szakkönyvtár egy tudományterületre specializálódva alakítja ki a ritkaságokat is magába foglaló gyűjteményét, addig az Óbudai Platán Könyvtár közkönyvtárként miden műfajban szinte minden témát lefedve szerzi be az újdonságokat és a klasszikusokat. A mesekönyvektől kezdve, a képregényeken, a krimiken, a klasszikus szépirodalmon keresztül a szakkönyvekig, széles műfaji palettáról válogathatnak a látogatók.

Térítésmentes szolgáltatások: könyvtár a közért

A könyvtár látogatása, az állományfeltáró eszközök, a könyvek, napilapok, folyóiratok helyben használata, a rendezvényeken való részvétel, az épületek kertjeinek használata, a saját gépről történő wifi használat 2020-ban is ingyenes és nyilvános. Azaz, ha kulturális környezetben töltődne fel, szívesen részt venne író-olvasó találkozókon, vagy csak pingpongozna nyáron egyet a kertben, nyitvatartási időben, ingyenes regisztrációval ez bármikor igénybe vehető. Beiratkozni akkor szükséges, ha a dokumentumok (könyv, hangoskönyv, folyóiratok, napilap, dvd-film) közül kölcsönözni, hazavinni szeretne a látogató.

Családi kedvezmény: családbarát könyvtár

Az Óbudai Platán Könyvtárat és Ezüsthegyi Könyvtárát legnagyobb arányban családok látogatják, ezért a kifejezetten nekik szóló kulturális rendezvények és dokumentumok (könyvek, hangoskönyvek, folyóiratok, filmek) mellett 2018-ban bevezetésre került a családi kedvezmény is. Így már harmadik éve, hogy egy beiratkozott családtag esetén a további családtagok féláron válthatnak könyvtári tagságot. Ha esetleg még senki nem rendelkezik érvényes olvasójeggyel a családból, akkor érdemes megnézni az anyukáknak, gyermekeknek, nagyszülőknek szóló kedvezményeket is. Ugyanis a GYED-en, GYES-en, GYET-en lévő anyukák vagy apukák félárú beiratkozási díj ellenében vehetik igénybe a könyvtár térítésköteles szolgáltatásait. A gyerekek 16 éves korukig mentesülnek a beiratkozási díj fizetése alól, 16 éven felül érvényes diákigazolvánnyal pedig 50%-os kedvezményt vehetnek igénybe. Nem feledkeztünk meg az idősebb korosztályról sem, nagymamát, nagypapát is kedvezményekkel várjuk. A 70 év alatti nyugdíjasok 50% kedvezményben részesülnek a beiratkozási díjból, a 70 év feletti nyugdíjasok pedig mentesülnek a beiratkozási díj megfizetése alól. „Hiszünk abban, hogy a könyvtárlátogatás, rendezvényeink közös élménye, az olvasmányok kiválasztása, a könyvek együtt olvasása, akár egymásnak felolvasva, vagy csak egymás mellett olvasva, akár helyben a könyvtárban, akár otthonunkban egy hiánypótló, kulturális kikapcsolódást jelenthet ma a családok számára.” – mondta el a könyvtár vezetője, Pőcze Márta.

Duplázó kedvezmény: dupla élmény, dupla választék

A Platán Könyvtár fiókkönyvtára, az Ezüsthegyi Könyvtár 2018-ban költözött át a békásmegyeri Csobánka térről az Ezüsthegy utcába, ahol több mint háromszor akkora helyen fogadja olvasóit a felújított könyvtárépület. Kedvezményes, közös tagsági díjat vehetnek igénybe azon olvasók, akik egyaránt beiratkoznak az Óbudai Platán Könyvtárba és fiókkönyvtárába, az Ezüsthegyi Könyvtárba is. Dupla olvasójegy, dupla tagság, dupla választék, dupla élmény. Ha gyakran vesz igénybe térítéses könyvátkérési szolgáltatást egyik könyvtárból a másikba, mindenképpen megéri a közös, kedvezményes tagságot választani.

20 éves kedvezmény: Ünnepeljünk együtt!

Húsz éve, hogy az Óbudai Platán Könyvtár megnyitotta kapuit Óbudán, az Arató Emil téren az olvasást, a kulturális kikapcsolódást kedvelő látogatók számára. Az évforduló alkalmából 2020. január 1. – december 31. között ingyen iratkozhat be, vagy hosszabbíthatja meg könyvtári tagságát központi és fiókkönyvtárunkban egyaránt az, aki szintén 2020-ban tölti be 20. születésnapját. Ünnepeljünk együtt!

További térítésköteles szolgáltatásainkról, beiratkozási kedvezményeinkről ITT olvashat.