Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Könyvtári Cserepont szolgáltatást indít a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

2021. február 9., 13:13

Jó hír az olvasóknak! Teljesen biztonságosan, a könyvtárakba való belépés nélkül lehet majd előzetesen igényelt könyveket kölcsönözni február 10-től a Könyvtári Cserepontokon. A kezdeményezés keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ideiglenesen ingyenessé teszi az előjegyzést az olvasók számára.

Négy hónapja, a járványügyi veszélyhelyzet miatt a könyvtárak zárva tartani kényszerülnek. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSzKE) ez idő alatt több intézkedéssel igyekezett olvasóit és olvasói körébe belépni kívánókat támogatni. Így többek között meghosszabbította a több mint kétszáz ezer kölcsönzés lejárati idejét.

Emellett „Könyvtár otthonról” tanulástámogató információs szolgáltatást indított telefonon, e-mailben és Skype-on. A FSzEK elérhetővé tette adatbázisait is a könyvtári tagok számára, akik nem rendelkeznek tagsággal, online regisztrációt követően használhatják ezeket.

Minden erőfeszítés ellenére, mi, olvasók a saját bőrünkön is tapasztaljuk, az online szolgáltatások nem helyettesíthetik, amiért igazán szeretünk a könyvtárlátogatónak lenni: a könyvkölcsönzést Ezért a könyvtár 2021. február 10-től Könyvtári Cserepont néven könyvkölcsönzési szolgáltatást indít.

A Könyvtári Cserepontokon az intézmények zárva tartása mellett – ajtón vagy ablakon keresztül – lehetségessé válik a kölcsönzés. Előzetesen megrendelt könyveket vihetünk el, további segítségként az FSzEK átmenetileg ingyenessé teszi az előjegyzést.

A cserepontokon a beiratkozást és a kölcsönzött művek visszaadását is biztosítják, s a könyvtár a novemberi bezárás óta beszerzett közel tizennégy ezer könyvújdonsággal is várja olvasóit. A cserepontok február 10-től a megszokott nyitvatartási időben kölcsönöznek, de a kijárási tilalomra tekintettel minden bibliotéka 18 órakor bezár.

Kérik az olvasókat – hogy a szolgáltatás valóban biztonságos legyen – az utcai várakozás közben tartsák meg a kötelező távolságot és viseljenek maszkot. A könyvtárak pedig – szintén az olvasók biztonsága érdekében – a visszavett könyveket 72 óra karantén után teszik újra hozzáférhetővé.

Az Óbudai Platán Könyvtár, mely az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat fenntartásában működik, szintén több fórumon igyekszik támogatni olvasóit. Többek között online programok szervezésével és távsegítő szolgálattal, amely diákok, szülők és pedagógusok részére egyaránt rendelkezésre áll.