Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kormánytámogatással újul meg a Szent Margit Rendelőintézet

2018. július 16., 14:37

Az Egészséges Budapest Programban a kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőinek felújítását, az épületek korszerűsítését, az orvostechnikai és informatikai eszközök cseréjét.

Varga Mihály pénzügyminiszter, III. kerületi országgyűlési képviselő, dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár és Bús Balázs polgármester a beruházás kapcsán a helyi kezdeményezések és a kormányzati szándékok összehangolásának jelentőségét hangsúlyozták a fejlesztés részleteit ismertető sajttájékoztatón.

Bús Balázs polgármesterBús Balázs polgármester szólt Óbuda-Békásmegyer egészségügyi fejlesztéseit összefogó Örlős Endre Programról, amelynek megvalósítása mindenek előtt a betegségmegelőzést szolgálja. Ezt jeleníti meg a gyakorlatban az Egészségkörút Óbudán címet viselő szűrőprogram-sorozat, a 21 db ingyenesen használható köztéri fitneszpark, valamint a tömegsport-rendezvények és a sport klubok támogatása is.

A betegeket a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelői mellett a háziorvosi hálózat látja el. Fenntartóként pontosan látja az önkormányzat, hogy ezeken az épületeken milyen felújításokra van szükség. A tavalyi évben közel 440 ezer orvos-beteg találkozásra került sor csak a szakrendelőben, ám ebből csak 359 ezren voltak óbudaiak; valamivel több, mint 22 ezer beteg más budapesti kerületekből, míg a további ellátottak, több, mint 38 ezren az agglomerációból érkeztek.

Örömmel mondhatom, hogy az ellátás színvonalának fenntartásában nagy segítséget jelent számunkra az Egészséges Budapest Program, mely lehetővé teszi a szükséges rekonstrukciókat. A mintegy 5,1 milliárdos állami támogatásnak köszönhetően a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti és a Csobánka téri telephelyeinek felújítása, az épületek gépészeti és műszaki korszerűsítése, orvostechnológiai és informatikai eszközpark cseréje is megvalósulhat. Ehhez a magunk részéről 480 millió forinttal járulunk hozzá, így valósulhatott meg a Csobánka téri szakrendelő energetikai korszerűsítése, homlokzati szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével. – hangsúlyozta a polgármester a sajtótájékoztatón.

Varga Mihály az Országgyűlés elé terjesztett költségvetési törvényjavaslatról szólva elmondta: a dokumentumból jól kiolvasható, hogy mely kérdésekre fordít megkülönböztetett figyelmet a kormány. Mint fogalmazott: ezek között fontos helyen szerepel az egészségügy, amelyre – a kormány javaslata szerint – 191 milliárd forinttal több forrás jut 2019-ben, mint az idén. Az államháztartás egészét tekintve 647 milliárd forinttal fordítunk többet erre az ágazatra, mint 2010-ben – emlékeztetett a miniszter.

Budapesten és Pest megyében folytatódik az a nagyléptékű beruházás- és fejlesztéssorozat, az Egészséges Budapest Program (EBP) – emelte ki Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: a kórházfejlesztések mellett hangsúlyos eleme a programnak az egészségügyi eszközpark megújítása is, illetve a járóbeteg-ellátás megerősítése is. Az idei költségvetésben 30 milliárd, a 2019-esben pedig előreláthatólag 42 milliárd forint jut ezekre a célokra – tájékoztatott az államtitkár, aki a kormány határozatát ismertetve elmondta, az EBP keretében a III. kerületi szakrendelő-intézet felújítására mintegy 5,1 milliárd forintos támogatást nyert el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Fotók: Antal István, MTI Fotó / Szigetváry Zsolt, Sánta Balázs