Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Környezettudatos szemlélet a városszéli könyvtárban

2018. november 22., 12:30

Ökosarokkal, interaktív foglalkozásokkal és tankerttel várja az Óbudai Platán Könyvtár új, Ezüsthegy utcai épülete a Békásmegyeren és tágabb vonzáskörzetében élőket. A helyszínen jártunk.

Idén nyáron nyílt meg az Óbudai Platán Könyvtár békásmegyeri fiókkönyvtárának új, Ezüsthegy utcai épülete a nagyközönség előtt. A Békásmegyeri lakótelep és Békásmegyer-Ófalu határán lévő, közel másfél évtizedig üresen álló műemlék épület a 3. kerület Hadrianus Fejlesztési Programja keretén belül újult meg.

A könyvtár gyűjteményében mintegy 25 ezer dokumentum: könyvek, folyóiratok, napilapok, DVD-k, illetve hangoskönyvek érhetők el. A felnőtt- és gyermekkönyvtár mellett egy rendezvények, előadások, illetve gyerekfoglalkozások helyszínéül szolgáló olvasótermet is kialakítottak, a kisebbeket mesesarokkal várják, míg a nagyobbak kényelmes babzsákokon ülve merülhetnek bele egy-egy könyvbe.

Az Ezüsthegyi Könyvtár minden szegletét a környezettudatosság járja át. A könyvtárban van ökosarok, a szemetet szelektíven gyűjtik, az épület fűtése és világítása energiahatékony (a LED-es fényforrást bevilágítók egészítik ki), a nyílászárók hőszigeteltek, sőt a tervek szerint a mozgásukban akadályozott olvasók számára szóló, Könyvet Házhoz nevű szolgáltatást is elektromos autóval fogják megvalósítani – tudtuk meg Pőcze Mártától, az Óbudai Platán Könyvtár igazgatójától, aki elmondta, hogy kollégái nyitottak voltak az öko-szemléletre, amelyet a könyvtár stratégiája is tartalmaz. Mindezekre az interaktív, illetve az óvodás és iskolás csoportoknak szóló könyvtárpedagógiai foglalkozásokon is nagy hangsúlyt fektetnek – tette hozzá.

Az akadálymentesen megközelíthető, 231 négyezetméteren elterülő könyvtárhoz egy 600 négyzetméteres kert is tartozik, amely civil összefogással valósult meg, s valódi közösségi funkcióval bír, benne egy tankerttel, illetve egy apró játszótérrel. Ottjártunkkor már állt a komposztáló – amely szintén a „zöld gondolat” jegyében fogant. Ősz lévén egy rozmaringszál maradt „hírmondónak” a tankertben, de már elültették a levendulákat, így tavasszal ismét kivirulhat a kert, amely a szabadban olvasás és a közösségi kertészkedés élményét egyaránt kínálja.

Ezüsthegyi Könyvtár
1038 Budapest, Ezüsthegy u. 16.
(bejárat a Rózsadomb utcáról)
Nyitva tartás:
hétfő 12-19, kedd: 9-14, szerda 12-19, csütörtök 9-14, péntek 12-19, minden páros hét szombatján 9-13.

 

Forrás:
Fekete István
http://tantrend.hu/hir/konyvtar-varos-szelen