Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Korszerű, digitális röntgenkészülék a Tüdőgondozóban

2018. február 20., 16:01

Varga Mihály kerületi országgyűlési képviselő és Bús Balázs polgármester adta át a Laktanya utcai Tüdőszűrő állomás új röntgenberendezését. Köszöntötték a szakdolgozókat is az ápolók napja alkalmából.

A Szent Margit Rendelőintézet Laktanya utcai Tüdőgondozó és Tüdőszűrő állomásának korábbi, analóg képalkotó berendezését 1980-as években helyezték üzembe, azóta folyamatosan használatban volt. A készülék üzemben tartása már nem volt gazdaságos és környezetbarát, valamint az analóg felvételek tárolása, rendszerezése is nehézségeket okozott. Az új, korszerű röntgenkészülék beszerzését Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata teljes mértékben saját, költségvetési forrásból biztosította.

Bús Balázs polgármester, dr. Puskás Emese területvezető főorvos, Farkas Anna ügyvezető igazgató, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő

Az önkormányzat Örlős Endre Egészségügyi Programja keretében most üzembe helyezett berendezés a korábbihoz hasonlóan kabinos kialakítású, ugyanakkor új, digitális detektorral van felszerelve, így a korábbi analóg röntgenfelvételekhez képest, modernebb, és jobb minőségű végeredményt kaphatnak az orvosok. A jövőben a felvételek tárolása is digitálissá válik, a betegfelvételi rendszerrel összhangban fog működni, így az adminisztratív munka is csökkenthető, illetve a felvételek tárolásának fizikai helyigénye gyakorlatilag megszűnik.

Bús Balázs polgármester az átadáson köszönetét fejezte ki a Tüdőgondozó munkatársainak, amiért az eddig tartó áldatlan körülmények ellenére is kiváló szakmai munkát végeztek.

A polgármester hangsúlyozta: “Mivel a korábbi röntgengép kiszolgálóeszközei is elavultak, így egy minimális építészeti átalakítást el kellett végezni az épületben, ez – az informatikai, gépészeti fejlesztésekkel együtt 3,5 millió forintba került. A röntgengépre 26,8 millió forintot költöttünk. Mindezt önerőből kellett megvalósítanunk, a kiadások teljes összegét, mintegy 30 millió forintot, önkormányzatunk saját költségvetése fedezte.

Kerületünkben 2015-ben 13.893, 2016-ban 13.249, 2017-ben 13.678 ernyőkép készült. A szűrésen részt vettek 3,6%-ánál mutattak ki valamilyen radiológiai eltérést. Ezen kiemeltek közel 6%-nál igazolódott rosszindulatú daganatos betegség. Az így felfedezett betegek több, mint 50%-át kellett megoperálni, mivel ez ma a tüdőrák egyetlen biztos gyógyítási lehetősége. A panasszal orvoshoz fordult, és így felfedezett betegek között ez az arány csupán 22%. Jól látható tehát, milyen fontos a jó minőségű, nagy felbontási képességű, digitális szűrés. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszünk minél nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre. A rendszeres szűrés népszerűsítésére rendezzük meg minden évben az Egészségkörút Óbudán sorozatunkat. Önkormányzat Örlős Endre Egészségügyi Programjának egyik leglényegesebb eleme és jövőt alakító célja a prevenció, mely tartalmilag is kapcsolódik az Egészséges Budapest programhoz.” – tette hozzá Bús Balázs.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a térség országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte a kormány és az önkormányzat azon közös munkáját, amelyet az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése és ezen belül a rendelőintézetek működési feltételeinek javítása érdekében tesz. Mint mondta: a Szent Margit Kórház – kormány által támogatott – beruházásai mellett fontos megemlíteni például a Csobánka téri rendelőintézet önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztését is.

Dr. Puskás Emese szakmaiterület-vezető főorvos kiemelte, hogy az új készülék kapacitása jelentős előrelépés a korábbi analóg berendezéshez képest. A digitális röntgenkészülékkel akár napi 400 szűrővizsgálat is végezhető. A szakember hangsúlyozta, hogy az új röntgen jelentősen kisebb sugárterhelést jelent a páciensek számára, ugyanakkor lényegesen jobb minőségű képet ad a szakembereknek a megfelelő diagnózis felállításához.

Az új röntgen akár napi 400 felvétel készítésére is alkalmas

Köszöntötték a szakdolgozókat

A Magyar Országgyűlés határozatával február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Az 1848–49-es szabadságharc ideje alatt, Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát, hogy vegye át a tábori kórházak ápolás felügyeletét. Kossuth Zsuzsanna töretlenül, nagy akaraterővel, a sebesültek iránti őszinte együttérzéssel járta az országot. Irányításával pontosan meghatározták a szükséges kórházi felszereléseket, biztosították a gyógyszer és kötszerellátást, általános érvényű rendszabályokat fogalmaztak meg és betanították az önkénteseket. Kossuth Zsuzsanna olyan szellemi örökséget hagyott ránk, amely a ma és a jövő ápolója számára egyaránt példaértékű.

A sajtótájékoztatót követően Varga Mihály és Bús Balázs virággal köszöntötték a jelen lévő szakdolgozókat.