Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kortárs alkotók tárlata a Budapest Galériában

2015. július 24., 08:06

A Fellini Római Kultúrbisztróval közös, „Római P’Art 14.” című képzőművészeti pályázat legjobb alkotásaiból nyílt kiállítás a Lajos utcai galériában


tárlat3Óbuda már meglévő gyűjteményei és számos múzeuma alapján akár óbudai múzeumi negyed kialakulásáról is lehetne beszélni – mondat Bús Balázs polgármester köszöntőjében. Úgy fogalmazott, ebben a formálódó struktúrában helye és fontos szerepe kell, hogy legyen a kortárs művészek munkáinak. Az Esernyős mögötti új kiállítótér létrehozásával azt szeretnék hangsúlyozni, hogy a valódi értéket képviselő képzőművészet ne csupán múltidézés, hanem nagyon is jelen idejű, ha tetszik trendi tevékenység legyen. A alkotók köztünk járó emberek, akik saját véleménnyel, stílussal és eszközökkel reflektálnak mindarra, ami bennük vagy körülöttük zajlik. Az ő személyes jelenlétük szerencsés esetben azt is lehetővé teszi, hogy ne csak a képeiken keresztül meséljenek nekünk inspirációról, értékteremtésről, sajátos látásmódról – tette hozzá. Éppen 100 évvel ezelőtt élte virágkorát az az új formanyelven megmutatkozó avantgárd törekvés, melynek kiemelkedő képviselői később a nyolcak néven, a magyar művészettörténet fontos fejezetévé vált. Utalva a századelő újító alkotóira, reményét fejezte ki, hogy ezzel a kiállítással is valami új dolog veszi kezdetét Óbudán.

tárlat1A rendszerváltással megszűnt a kortárs képzőművészet támogatottsága – ismertette a közelmúlt történéseit Garami Gréta művészettörténész. Több száz kvalitásos művész dolgozott Magyarországon a kilencvenes években, munkáik mégsem voltak láthatók a múzeumokban. Később ugyan létrejöttek az első műkereskedelmi galériák, megjelentek az első magángyűjtők, de az ezredfordulóig ez csupán néhány szervezetet jelentett. A kortárs alkotások iránt 2000 után mutatkozott csak komolyabb érdeklődés a galériák, nagyobb cégek, magángyűjtők részéről. Az elsők között említve méltatta az 1990-ben, festőművészek önszerveződésével létrejött Tenk-Art Alapítványt, mely a konceptuális és nyugati igazodású művészei és gyűjtő munka fontos szereplője lett. Ebbe a sorba illeszkedik azonban a Völgyi-Skonda gyűjtemény, vagy a Symbol művészetpártoló törekvése is. Egyfajta önkormányzati CSR, azaz önként vállalt társadalmi felelősségvállalásként jellemezte a III. kerületi helyhatóság szándékát, mely egy önkormányzati fenntartású, kortárs gyűjtemény létrehozását vállalta.

A zsűri korábban 64 pályaművet értékelt, e kiállításon 28 darab, egy négyzetméternél nem nagyobb, más kiállításon és pályázaton még nem szereplő alkotás látható. A kiállítást megnyitó eseményen az Óbudai Kamarakórus közreműködött.