Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Korunk népbetegsége, a stroke

2019. január 11., 11:49

A San Marco Szabadegyetem idei első előadásának témája, a Magyarországon már népbetegségnek számító stroke lesz január 21-én 17 órakor az Óbudai Társaskörben. A Szent Margit Rendelőintézet munkatársai professzor Dr. Nagy Zoltán egyetemi tanárt hívták meg, aki a kór felismeréséről, kezeléséről, megelőzésének lehetőségeiről is beszélni fog.

A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke­-ot megelőző figyelmeztetés. A stroke az agyvérzés és az agyi érelzáródás közös megnevezése. Előjelének tekinthető az átmeneti bénulás (ami lehet féloldali), illetve a beszéd­ és látászavarok. Mivel ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetést, ennek pedig végzetes következményei lehetnek. A panaszok fennállásának időtartamától függetlenül a TIA egy fenyegető stroke korai előjele is lehet!

A stroke előjelei

A karok, a lábak vagy az arc hirtelen bénulása. (Tipikus a féloldali bénulás.)  Hirtelen beszédzavar lép fel, a páciens nem tudja megformálni a szavakat, vagy nem érti meg a szavak jelentését, amit mondanak neki. Látászavar: többnyire az egyik szem látómezejének egy része kiesik. Lefelé görbülő száj: a páciens nem tud O­betűt formálni. Szédülés: többnyire forgó jellegű. Nyelési zavarok. Bizonytalanság járás közben, esetleg a lábak teljes bénulása. Pillanatnyi eszméletvesztés. A nők és férfiak estében megmutatkozik némi eltérés a tünetekben. Nőknél például émelygés és hányinger is jelentkezhet. Ezek a tünetek csak rövid ideig tartanak, többnyire 2-­15 percen keresztül állnak fenn. Ha az említett tüneteket tapasztalja, hívjon mentőt! Ha voltak már hasonló panaszai, amilyen hamar csak lehet, forduljon orvoshoz, és kérjen neurológiai kivizsgálást! Azok a páciensek, akiket egy TIA után azonnal kivizsgálnak és kezelnek, ritkábban kapnak stroke­ot. Sajnos a TIA­t sokszor nem ismerik fel, mint életveszélyes figyelmeztetést, mely azonnali orvosi ellátást igényel, és a beteg nem kerülhet időben kórházba.  Dr. Nagy Zoltán professzor előadásán értékes információkkal, kutatási eredményekkel, a kór felismerésével, kezelésével kapcsolatos tudnivalókat is megoszt a publikummal,  valamint  készséggel válaszol felmerülő kérdéseikre.