Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kós Károlyt idézi a református templom tűzfala

2017. január 23., 13:53

A Kálvin közi, műemléki védettségű református parókia tűzfalán a múlt hét óta Veszeli Lajos festőművész kollázsa látható, mely a templom egykori tervezőjének, a híres író, építőművésznek állít emléket.

A festőművész nemrégiben kapta meg a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjét. Monumentális alkotása révén nem csak a parókia újult meg esztétikailag részlegesen, hanem az épület hőszigetelése is megoldódott. Az Önkormányzat támogatásával elkészített alkotás az ottani városkép  alakítása mellett jellegzetes egyediségével a református templomot is könnyen azonosíthatóvá tette. 
A Kós Károly portré, illetve a Kós Károly rajzai alapján a montázs elkészítését Csaholczi László református lelkész maga kezdeményezte. Az avatási ünnepen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bús Balázs polgármester is részt vett. 

Óbuda egy apró része most ismét szebb lett – fogalmazott Varga Mihály hozzátéve, hogy “mint cseppben a tenger, ebben a munkában is tükröződik, amit mi reformátusok hazánkért és hitünkért teszünk.” Szavai szerint az építőmunka most is „kőből, és fából” mutatja meg az óbudai református gyülekezet erejét. Azt az erőt, amely már kereken ötszáz éve megtart bennünket, reformátusokat Magyarországon. Ugyanakkor méltó óbudai eseménye is  a Reformáció 2017-es emlékévének. A kerület történetét jól ismerők tudják, a most megszépült tűzfal egykor egy másik házra nézett, csak az Árpád-híd és a kiszolgáló utak építése miatt tett házsorbontások lett ilyen „árva”. Az évtizedes problémából a közösség előnyt kovácsolt. Egy olyan felületet jött létre, közös erővel, amely a montázzsal minden erre járó figyelmét felhívja Kós Károly munkásságára.
Bús Balázs polgármester beszédében kiemelte, hogy számos helyszínen a falak az eredeti tartó-, vagy elhatároló funkciója mellett másodlagosan dekorációs felületet is jelentenek. A HÉV vonalán e falakon olyan graffitik is láthatók, melyek már az öncélú firkálás helyett a többség számára is értelmezhető festett alkotások, noha művészi megnyilvánulásnak ezeket még nem lehet nevezni. “Ahhoz ugyanis ide kell jönni a Kálvin közbe és megtekinteni Veszeli Lajos festőművész Kós Károly rajzaiból készített kollázsát, mely egyszerre emlékezés és tisztelgés az író, építész alakja előtt. Életművének legelső alkotása ez a parókiaépület, s amint tudjuk egy páratlan építőművészi életút nyitánya is. A reformáció jeles évfordulója kitűnő apropó arra, hogy az erdélyi hagyományos építészet megreformálója, Kós Károly jellegzetes formavilágát utalásszerűen, ekképp mentsük át a jelenbe” – jelentette ki a városrész polgármestere.

Az eseményt istentisztelet előzte meg, melyen igét hirdetett dr. Balla Péter a Károli Gáspár  Református Egyetem rektora.