Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kötelező maszkviselés – Az értelmi fogyatékossággal élők sem lehetnek kivételek

2020. november 20., 20:44

Az értelmi fogyatékossággal élők országos érdekvédelmi szervezete Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, hogy tagjainak mentességet kérjen a kötelező maszkviselés alól. A járványhelyzetre hivatkozva kérésüket elutasították. Az autizmussal élőknek azonban nem kötelező a maszk hordása, számukra lehetővé tették az általános járványügyi védekezési szabályoktól való eltérést.

„Tagjainktól és tagszervezeteinktől rengeteg jelzést kaptunk, hogy a maszk viselése problémákat, olykor szinte megoldhatatlan gondokat jelent számukra” – nyilatkozta Papp Ágnes, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) elnöke, aki így a maszkviselési szabály alól mentességet kért az értelmileg akadályozottak számára Pintér Sándor belügyminisztertől.

Választ az Operatív Törzs részéről Lakatos Tibor dandártábornok, az Ügyeleti Központ vezetőjétől kapott, aki azt írta, a járvány jelenlegi, gyorsuló szakaszában a járványügyi szakemberek nem támogatták a maszkviselés alóli mentességet az értelmi fogyatékossággal élőket. Hozzátéve, amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, ismét megvizsgálják a kérésüket.

„Hatalmas gondot jelent a maszkviselés, mert sokan képtelenek rá. Jelzések, olykor vészjelzések sokaságát kapjuk, hogy maszkban az értelmi fogyatékos tagtársunk az utcára nem tud kimenni. Sokan egyszerűen nem tűrik magukon. De jókora gond, hogy az értelmi fogyatékos gyerekét egyedül nevelő szülő boltba és patikába sem tud elmenni, valaki másnak a segítségére kell támaszkodniuk”, fogalmazott az elnökasszony.

Az ÉTA-hoz tartozó tagok, családtagjaik, segítőik és hatvan tagszervezetük révén mintegy tízezer embert érint közvetlenül a probléma.

Ugyanakkor a kötelező maszkviselésre vonatkozó rendelet közelmúltbeli módosítása az autizmus spektrumzavarral élőket kivételként említi, számukra lehetőséget biztosít a mentességre.

„Ez a kormányrendelet súlyosan diszkriminatív a hazai értelmi fogyatékos társadalommal és szervezetekkel szemben, mert gondjaink ugyanazok, mint az autistáknak… Nem az autisták ellen, hanem az értelmi fogyatékosok mellett vagyok, ezért újabb levelet írok a belügyminiszternek és újabb állásfoglalást kérek az Operatív Törzstől” – mondta Papp Ágnes.

Forrás:

magyarnarancs.hu

Országos Sajtószolgálat