Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Közel 80 millió forint támogatást nyert az önkormányzat a békásmegyeri önkormányzati lakások energetikai korszerűsítésére

2020. november 9., 17:51

A Horizon 2020 elnevezésű európai uniós pályázaton Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat egy konzorcium részeként indult márciusban. A tíz ország 19 résztvevőjéből álló konzorcium összesen több mint ötmillió eurós támogatást nyert Magyarországon, Spanyolországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Törökországban, Ukrajnában és Lettországban energetikai korszerűsítési projektekre.

A WELLBASED – Improving Health, Wellbeing and Equality by Evidence-based Urban Policies for Tackling Energy Poverty, azaz Az egészség, a jólét és az egyenlőség javítása bevált városi eljárásmódok révén, az energiaszegénység kezelésére pályázat célja, hogy hozzájáruljon az energiaszegénység csökkentésének gyakorlati és strukturális megoldásaihoz Európában.

A projekt célkitűzéseit négy éven át hat szakaszban valósítják meg. A konkrét cél egy olyan átfogó program kidolgozása az energiaszegénység és annak az emberek egészségére és jólétére gyakorolt ​​hatásainak csökkentésére, amely könnyen adaptálható a különböző európai városokban. A program egyik sajátossága, hogy kiemelt figyelmet fordít a nemek közti egyenlőtlenség problémájának kezelésére, amely az energiaszegénység vonatkozásában is jelentős hatással bír.

Az elnyert közel 80 millió forintos támogatást az önkormányzat Békásmegyer hegy felőli oldalán, a Margitliget utcában és a Szindbád utcában lévő önkormányzati tulajdonú lakások korszerűsítésére fordítja majd.

Az előzetes tervek szerint a program keretében az alábbi tevékenységek valósulnak meg ezeken a helyszíneken:

  • Okosmérők telepítése, amelyek a háztartások víz-, villamosenergia-, földgáz- és távhőfogyasztását mérik.
  • Fogyasztásmérőkhöz kapcsolódó adatkoncentrátor telepítése.
  • Energetikai auditok elvégzése.
  • Háztartási fogyasztói magatartást optimalizáló program kidolgozása és megvalósítása.
  • Háztartásgazdálkodási és energiafelhasználási tréning lebonyolítása.
  • Egészségügyi szűrések lebonyolítása.

A projekt várhatón 2021 februárjában, a támogatói szerződés mindkét fél általi aláírását követően indul.