Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Közmeghallgatást tartott a képviselőtestület

2016. december 9., 11:52

A csütörtöki eseményen a békásmegyeri piac előkészületeiről tartott ismertető, valamint a megjelent kerületi polgárok kérdései alkották a két napirendi pontot.

Előzetesen több mint 80 írásos kérdés érkezett a Római-parttal kapcsolatban a közmeghallgatásra – jelezte Bús Balázs polgármester megnyitó felszólalásában. Hozzátette, ebből 20 db. érinti a III. kerületi önkormányzatot, ezekre írásos válaszokat küldenek, és az önkormányzat honlapján is nyilvánosságra hozzák. A többit továbbítani fogják az illetékesekhez.

A polgármesteri vezetés, a jegyző, és a képviselők, valamint a polgármesteri hivatal munkatársai, intézményvezetői, a kerületi rendőrség és katasztrófavédelem vezetői, és a kerületi polgárok a közmeghallgatás első napirendi pontjaként Virág Benedek, a Városfejlesztő Nonprofit Kft. vezetője ismertetőjét hallgatták meg a tervezett békásmegyeri vásárcsarnok és közösségi tér kialakításának aktuális helyzetéről. Mint elhangzott, 2016-ban sikerült lezárni a fejlesztés előkészítő szakaszát, elkészültek a kiviteli tervek, a kapcsolódó közmű, és bontási tervek. A beruházáshoz sikerült jelentős kormányzati támogatást is elnyerni. 2017 nyarán kezdődhet a 24 hónapig tartó, két ütemben megvalósuló kivitelezés.

Az egyik kérdező a vásárcsarnok kapcsolódó beruházásaként tervezett parkolók számáról és a helyszín közúti megközelíthetőségéről érdeklődött. Válaszában Puskás Péter alpolgármester azt mondta, lényegesen több parkolóhely jön létre (mélygarázsban), mint amennyi megszűnik. A területet a NIF tervei szerint kinyitják a Juhász Gyula utcánál a Szentendrei út felé. A piac bérleti díjainak változását firtató kérdésre úgy válaszolt, az új üzleti terv készítése folyamatban van, de az látható, hogy a beruházás költségeit nem kell belőle visszatermelni, így egy szolid pozitív bevétellel számolnak, mely a működtetést fedezi.

Ébert Ágoston a piac kapcsán a tervezési szakasz előzetes lakossági egyeztetését, a tervek bemutatását hiányolta. Bús Balázs polgármester közbevetőleg jegyezte meg, hogy a kérdező ismeretei hiányosak, mivel ilyen egyeztetések folyamatosan zajlanak. Virág Benedek részletesen szólt a bérlőkkel történt egyeztetésekről és a beruházás irányait befolyásoló, átfogó kutatásról (telefonos interjú, kitelepülés, személyes interjú, facebookos kérdezés).  A kérdező szerint kicsit kommunikatívabbnak kellene lenni ilyen volumenű fejlesztésekben, majd hozzátette, a bemutatott látványtervek alapján az új épületkomplexumot unalmasnak tartja.

Az utolsó hozzászóló az Óbudai Sport Egyesület vezetőjeként az önkormányzati támogatás felhasználásáról tartott rövid beszámolót.