Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Közös kultúra, közös történelem – Március 23. a lengyel–magyar barátság napja

2022. március 23., 07:11

A lengyel–magyar barátság napját 15 éve ünnepeljük, ám népeink történelme régtől fogva összefonódik. Ahogyan a harmadik kerület életében is jelen van ez a kötelék lengyel nemzetiségi önkormányzatunkkal és lengyel testvérvárosunkkal közös munkánkban.

A magyar és a lengyel nép évszázadokon keresztül az európai keleti és nyugati civilizációk találkozásában élt. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy a két nemzet történelme sokszor hasonlóan alakult.

Ám a lengyelek és a magyarok különleges kapcsolata túlmutat közös történelmünkön. Hiszen kultúránkban, képzőművészetünkben, irodalmunkban, zenénkben, de még a tudományos életünkben is ezer és ezer szál köt össze minket.

Nincs ez másként Óbuda-Békásmegyeren sem, ahol a lengyel–magyar barátságoknak méltó hagyománya van, és a jelenben is erős kapcsolatot ápolunk. Hiszen közreműködésünk Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiség Önkormányzattal és lengyel testvérvárosunkkal, Varsó-Bemowóval élő, fejlődő közös munkát, találkozókat, kötelékeket épít.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének és Rafał Trzaskowski, Varsó polgármesterének közös videóüzenete a lengyel–magyar barátság napja alkalmából.