Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Közösségi faültetés Kaszásdűlőn

2018. november 7., 16:05

Az első csoportos faültetési alkalommal a gyakorlatban is kezdetét vette a közösségi fatelepítési program Óbuda-Békásmegyeren, melynek célja 10 év alatt 10.000 fa ültetése a kerületben.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2017-ben hirdette meg a Guckler Károly Környezetvédelmi Programot, melyben hangsúlyos szerepet kaptak a kerület fatelepítési tervei. Az ambiciózus célkitűzés szerint az önkormányzat 10 év alatt 10.000 fát ültet a kerületi közterületekre. A kerület fakatasztere szerint Óbudán 39 ezer (kerületi) közterületi fa található.  Egy négyzetkilométerre nagyjából 1000 fa jut. Lakosságarányosan ez azt jelenti, hogy három lakosra jut egy fa. Szakértői számítások szerint a közterületeken több ezer fa telepítésére van még lehetőség. A fatelepítési programhoz kapcsolódva az önkormányzat egy közösségi ültetési rendszert is kidolgozott, így lehetőség nyílt szervezetkén, cégként vagy éppen magánszemélyként csatlakozni a programhoz.

Kaszásdűlőn rendezték meg az első csoportos fatelepítést, amelyen részt vett Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere,  Till Attila televíziós műsorvezető, valamint a csoportos ültetésre jelentkező óbudai lakosok.

“Tősgyökeres óbudaiként mindig örömmel veszek részt az ilyen kezdeményezésekben. Az önkormányzat nagyszerű programot talált ki, amelyben a közösségépítés, a környezetvédelem, valamint a fák telepítésének és gondozásának oktatása is összekapcsolódik.”- mondta el Tilla.

 

A tavalyi évre tervezett ültetéseket sikeresen teljesítették, 2018-ban a tavaszi ültetési időszakban helyére került az első 220 fa, az őszi, szokatlanul meleg időjárás miatt elhúzódó ültetési időszakban pedig még több mint 800 példány vár elültetésre. Az őszi regisztrációs időszakban csaknem százan jelentkeztek, hogy valamilyen formában részt vennének a közös telepítésben. A regisztrációról és a részvétel feltételeiről minden információ megtalálható a www.fa.obuda.hu oldalon.