Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Közösségi tér: megszűntek a lezárások Békásmegyeren

2016. július 27., 09:43

A lezárások megszűnésével a környéken élők újra birtokba vehetik a parkot és a parkolókat a lakóházak környékén. Az öntözőrendszer is hamarosan elkészül, ezáltal a füvesítésre előbb lesz lehetőség.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2013-ban sikerrel pályázott a főváros TÉR_KÖZ elnevezésű pályázati kiírására, és 385 millió forint támogatást nyert a „Multifunkciós közösségi tér Békásmegyeren” elnevezésű projektjéhez. A projekt keretén belül már 2015-ben elkészült a Heltai Idősek Klubja, mely azóta nagy népszerűségnek örvend, számos programmal teszi színesebbé a békásmegyeri lakosság mindennapjait.

aDSCF1533Március eleje óta tartott a Heltai Jenő tér – Madzsar József utca – Bálint György utca – Füst Milán utca által határolt lakóterület parkolóinak, sétányainak, járdáinak és térbútorainak megújító munkálatai. A rehabilitációnak köszönhetően számos új funkcióval bővült a tér.

Milyen változások történtek a területen?

A lezárások megszűnésével a környéken élők újra birtokba vehetik a megszokott parkolóhelyeiket a korszerű technológiával felújított parkolóban. A téren átfutó sétányokat a már kitaposott nyomvonalak alapján, különböző burkolóanyagokkal tervezte meg a tervező, annak érdekében, hogy a jövőben mindenki kényelmesebben juthasson el az úti céljához. A lakóépületek előtt elhelyezkedő járdák, valamint a Szolgáltatóház folyosói is új burkolatot kaptak. Katasztrófavédelmi felvonulási útvonal kiépítésére is sor került, mely a jövőben a mentési munkákat fogja megkönnyíteni. Különféle ülőalkalmatossággal bővült a tér, így minden korosztály megtalálhatja a számára ideális pihenőhelyet. A környéken visszatérő problémát jelentett a hulladékgyűjtés, ezért a szelektív és kommunális hulladéktárolók nagyobb számban lettek elhelyezve a lakóházak közelében, illetve a sétány mentén.  Két szökőkút is helyet kapott, melyek változatos víz- és fényjátékukkal növelik a tér esztétikusságát, az egyik szökőkút a Szolgáltatóház belső teréhez közel helyezkedik el, a másik a Madzsar József utca 1. lakóépületénél található.

Az öntözőrendszer is hamarosan elkészül, ezáltal a terület füvesítésére a vártnál előbb lesz lehetőség. Már kiválasztásra került az a közel kétszáz fa és több ezer tő cserje, melyek a tér növényállományát fogják gazdagítani. A munkálatok ütemezésében figyelembe kellett venni az évszakok sajátosságait, és alkalmazkodni kellett a növények természetes igényeihez. Ezért október végére várható, hogy a tervezett tájépítészeti munkálatok is befejeződnek.

A projektet vezető Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. köszöni környéken lakóknak, hogy a munkálatokat türelemmel és megértéssel fogadták.

aDSCF1675