Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kullancsfigyelő a veszélyes fajok felkutatásáért – A lakosság segítségét kérik

2021. május 5., 11:08

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság figyelmébe ajánlja a kullancsfigyelő felületet, hogy közösen segítsük az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak kullancsfajokat megfigyelő munkáját.

A kullancsfigyelő felületet azért hozták létre a kutatóközpont munkatársai, hogy a lakosság segítségével felderíthessék két veszélyes kullancsfaj, a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes esetleges hazai megjelenését.

A keresett kullancsok Magyarországon nem őshonosak, nálunk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén van a természetes élőhelyük, mondják a szakemberek. Az utóbbi időben tapasztalható enyhe teleknek köszönhetően azonban ez a két faj – sok más társával együtt – már képes túlélni Európa északabbra fekvő területein is.

Ilyen egyedeket találtak többek között Svédországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is. A felmelegedés okozta fajvándorlás mellet sajnos más szempontból is figyelemre méltóak: csípésük veszélyes, mivel képesek hordozni és terjeszteni számos kórokozót, többek között a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust is.

A krími-kongói vérzéses láz igen súlyos betegség, átadása szempontjából a legveszélyesebb a Hyalomma kullancsfaj, melynek leírását és fényképét is megtaláljuk a kullancsfigyelő honlapon.

Hyalomma fajok az ember mellett előszeretettel élősködnek lovakon, szarvasmarhákon és más házi vagy vadonélő patásokon, esetleg háziállatokon, például kutyákon.

Ahhoz, hogy védekezhessünk a Magyarországon újonnan megjelenő kórokozók ellen, fontos a szakembereknek tudniuk, hogy ezek a fajok milyen mértékben vannak jelen az országban. Ezért kérik a lakosság segítségét: amennyiben Hyalomma kullanccsal találkoznak, jelezzék a honlapon.