Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Lakó-pihenő övezet Kaszásdűlőn

2019. október 10., 12:09

Kaszásdűlő egyik legnagyobb problémáját az átmenőforgalom jelenti. A közösségi navigációs alkalmazások sok autóst vezetnek keresztül a lakótelepen, hiszen azt semmilyen szabály nem korlátozza. Az ott élők életét viszont megkeseríti a forgalomnövekedés, ezért sokan fordultak az önkormányzathoz, hogy sikerüljön valamilyen megoldást találni a helyzetre.

A Főváros forgalomtechnikusaival és független szakértőkkel folytatott egyeztetések arra a konklúzióra vezettek, hogy Kaszásdűlő nagy részét ún. „Lakó-pihenő övezetté” kell nyilvánítani. A KRESZ szerint az ilyen övezetre vonatkozó legfontosabb szabályok:

  • csak célforgalmat engedélyez;
  • legfeljebb 3,5 tonnás gépjármű hajthat be külön engedély nélkül;
  • legfeljebb 20 km/h sebességgel szabad közlekedni;
  • a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára;
  • a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják, a járművek forgalmát azonban szükségtelenül nem akadályozhatják;
  • parkolni csak az erre kijelölt területeken szabad.

Részletesebben a KRESZ (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól) 39/A bekezdése írja le a Lakó-pihenő övezetre vonatkozó szabályokat.

Ezzel a változtatással várhatóan sikerülne jelentősen csökkenteni Kaszásdűlő átmenőforgalmát, szabályosan haladva (tehát például közösségi navigációs alkalmazás segítségével vezetve) innentől nem a lakótelepen keresztül közlekednek majd az autósok.

A kerület elkészíttette a terveket, ezekre megszerezte a szükséges engedélyeket is, és jelenleg már folyamatban van a tervek beárazása. A várható költségek ismeretében születhet döntés a megvalósítás időpontjáról, amire az önkormányzat szeretne minél hamarabb – lehetőség szerint még idén – sort keríteni.