Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Lakossági egyeztetés a pünkösdfürdői gát menti zöldfelület fejlesztési terveiről

2020. október 20., 09:39

Október 15-én kora este Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere lakossági fórumon találkozott a fejlesztéssel érintett pünkösdfürdői gát mellett élő egyik lakóközösség tagjaival. A lakók kérése az volt, hogy a főváros a Főkert Zrt. tervezőivel együtt vizsgálja felül a tervezett multifunkciós sportpálya áthelyezését.

Szalkai Adrienne, a Főkert Zrt. vezető tervezője elmondta: a sportpálya kialakítását teljesen a tájba illően, a terepszint alá kissé besüllyesztve képzelték el, ami mint látvány is kevésbé zavaró, a zajhatásokat pedig jelentős mértékben csökkenti. A lakóházak felől emellett még egy további zajvédő dombot is kialakítanának, amit bokrokkal, cserjékkel ültetnek majd be annak érdekében, hogy a lakóházak irányából teljesen zöld legyen a látvány. A multifunkciós sportpálya gumiburkolatot kap, ami elnyeli a hangokat, külön éjszakai kivilágítása pedig nem lesz.

Dr. Kiss László polgármester ezt követően kiemelte: „Végre rendezett terület lesz a pünkösdfürdői gát mentén, ami mindannyiunk érdeke. Közös célunk, hogy élhetőbb legyen ez a környék, amiben a főváros is a partnerünk. A fejlesztésnek azonban része a sportpálya is, amit mindenképpen szeretnénk megtartani.”

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes továbbfűzve a polgármester gondolatmenetét elmondta: „A korábbi fejlesztési tervek sportfunkciókkal túlterheltek voltak, amit a főváros vezetése nem támogatott. A jelenlegi koncepció már egy minden szempontból megfelelő, a biodiverzitást is megőrző terv, mely a főváros nagyon nehéz költségvetési helyzete ellenére is meg fog valósulni. Figyelembe kell venni ezen kívül azt is, hogy ez a beruházás nemcsak a gát mentén élőknek, hanem az egész kerületnek, sőt akár a főváros más kerületeiben élőknek is készül. Amennyiben a sportpálya helyét módosítanunk kell, az a kivitelezési időt jelentős mértékben megnöveli majd.”

A pünkösdfürdői gát mentén élők végül azt az ígéretet kapták a Főkert tervezői és a főpolgármester-helyettes részéről, hogy megvizsgálják, van-e lehetőség a multifunkciós sportpálya északi irányba történő áthelyezésére. Ennek eredményéről egy következő fórumon tájékoztatják majd a lakókat.