Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Lakossági fórum szelektív kérdésekről

2020. február 12., 15:13

Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az érintettek véleményének meghallgatására, a lakossági konzultációra. Civil kezdeményezésre Óbuda-Békásmegyer 3., 4. és 5. körzetének képviselői szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos fórumot tartottak az Óbudai Kulturális Központban.

 

A fórum apropóját a korábban az a korábban eltávolított szelektív hulladékgyűjtő sziget adta, mely miatt üveggyűjtő konténer nélkül maradt a faluház környéke. Az üveggyűjtő konténer visszaállítására civil kezdeményezés indult, melyhez az önkormányzat is csatlakozott.

A 2020. február 10-ei lakossági fórumon az önkormányzat képviselői és a lakosság közösen keresetek olyan megoldást, mely nem zavaró az ott lakóknak és támogatja a környezettudatos életet. Zábó Attila, a 3. vk. egyéni képviselője prezentációjában vázolta a szelektív sziget megszüntetésének okait, illetve az azt követően felmerült lakossági igényt. A probléma kettős: a szelektív szigetek körül kialakult piszok és zaj áll szemben azzal, hogy  bár a fém, műanyag és papír szelektív hulladék gyűjtése megoldott a társasházaknál, az üveggyűjtő konténerek hiánya nem teszi lehetővé a teljes környezettudatos hulladékgyűjtést. A nem betétdíjas üvegek leadása a nagyobb alapterületű üzleteknél megoldott, ezek azonban adott esetben olyan távolságra vannak, hogy az autóval nem rendelkezők vagy idősebbek nem tudnak nagyobb mennyiségű üveghulladékot eljuttatni oda. A környezeti terhelés pedig nagy, ha autóval kell elszállítani az üveghulladékot a szelektív gyűjtőbe.

A képviselő ismertette az önkormányzat  javaslatát olyan üveggyűjtő szigetek létrehozására, melyek beton alapon állnak a könnyebb tisztíthatóság érdekében és hétköznap 8.00-20.00 és szombat 8.00-14.00 között használhatóak, hogy pihenőidőben ne zavarják a közelben lakókat. Az önkormányzat azt is megvizsgálta, hogy konkrétan a faluház környékén hol lehetne elhelyezni üveggyűjtő konténert. „A konténer helyéről, a kihelyezés és a gyűjtés módjáról kérdőíves tájékoztatást küldenénk a közelben élőknek a közös képviselők segítségével. A sziget elhelyezését csak akkor kezdeményeznénk az FKF-nél, amennyiben a lakosság támogatja azt”– mondta Zábó Attila. A képviselő elmondta azt is, hogy a mostani kezdeményezést pilot projektnek szánja az önkormányzat. Amennyiben sikeres lesz, több üveggyűjtő kihelyezését tervezik kerület szerte.

A felvetés nyomán élénk beszélgetés alakult ki a jelenlévők között, az érintettek üdvözölték a javaslatot és olyan hasznos ötletekkel egészítették ki mint például a multik bevonása a szelektív üveggyűjtésbe, vagy  széles körű kommunikáció a lakossági tudatformálásra.

Bármilyen további lakossági szelektív üveggyűjtéssel kapcsolatos vélemény, javaslat a helyi képviselőknél tehető.