Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Lakossági kérésre nem lesz fitneszpark a Városfal utcában

2016. július 22., 10:10

Az önkormányzat leállította a fitneszpark építését a Városfal utcai rétnél, a fejlesztés a kerület más részén valósul meg.

Az egészségmegőrzés szempontjából kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak. Nemzetközi kutatásokkal alátámasztott adatok alapján megállapítható, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság csak 10-15%-a sportol rendszeresen (heti két alkalommal). Ezeknek az arányoknak a nagyságrendekkel történő növelése kiemelt érdekünk, hiszen a lakosság egészségi állapota alapvetően meghatározza az ország teljesítőképességét.

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eszköze a mindennapos sportolás, melyet leginkább a könnyen hozzáférhető és ingyenes létesítményekkel lehet vonzóvá tenni.

A lakosság számára alapvető probléma a helyben rendelkezésre álló sportinfrastruktúra hiányos volta. A sportolni vágyó lakosság a legkönnyebben saját lakóhelyén érhető el, így a helyben biztosított ingyenes sportolási lehetőségek az ott élő közösségek számára nagy előrelépést jelenthetnek az aktív életvitel gyakorlása terén.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata fitneszparkok létesítésével kíván a kerületi lakosság számára ingyenes sportolási lehetőséget biztosítani az egészséges életmód folytatására.

Már 2013-ban megjelent egy szavazólap az Óbuda Újságban, mely arra volt kíváncsi, hogy a III. kerületi lakosság 11 helyszín közül melyeket találja alkalmasnak fitneszpark létesítésére. Ezek közül a helyszínek közül lakossági támogatottság alapján, négy helyen épülhetett fitneszpark.

2014-ben újabb felmérés indult, mely keretei között, szabad elképzelés alapján mindenki elmondhatta, hogy mely területeken tart igény arra, hogy fitneszpark létesüljön, és melyeken nem látna szíves fitneszparkot. Összesen 91 helyszínjavaslat, és több mint 450 lakossági megkeresés érkezett a felmérés során. Azok a helyszínek maradhattak a listán, amelyek önkormányzati (esetleg fővárosi) tulajdonban vannak, közműszolgáltatók vezetékei, kábelei nem futnak a terület alatt, illetve nincsenek útban katasztrófavédelmi szempontból. De ugyanígy szem előtt kellett tartani az örökségvédelmi és kertészeti szempontokat is.

Mindezeket figyelembe véve az említett 91-ből végül 11 helyszínt találtak alkalmasnak a szakemberek, szem előtt tartva, hogy a fitneszparkok ne egymás hegyén-hátán létesüljenek. Ezt követően már lehetőség volt egy a fitneszparkok telepítéséről szóló ütemterv készítésére. Az ütemterv 2015-től elérhető az obuda.hu, valamint az obvf.hu oldalakon.

városfal utcai rét

A beérkezett javaslatok alapján a lakosság üdvözölte volna egy fitneszpark létesítését a Városfal utcai réten, ám az idei évben az építkezési munkálatok előkészítése során az Önkormányzat komoly akadályba ütközött. A környéken élők közül páran tiltakozásukat fejezték ki a fitneszpark megépítése ellen. Ez azért volt meglepő az Önkormányzat számára, mert a fitneszpark megépítése már több mint egy éve ismert volt, és ez idő alatt nem érkezett negatív észrevétel a beruházással kapcsolatban. A fitneszparkkal kapcsolatos félelmek között kiemelten az szerepelt, hogy feltehetően nagyobb létszámú közönség fogja felkeresni, s emiatt, valamint az eszközök használata miatt is állandó zajra, hangoskodásra lehet számítani. Az elmúlt évek tapasztalata ellenben azt mutatja, hogy a fitneszparkok környékén nem jellemző a zavaró, hangos magatartásforma, hiszen leginkább az idősebbek látogatják ezeket a parkokat. A fiatalabb korosztály leginkább a work out eszközökkel is ellátott fitneszparkokat preferálja. A visszajelzések alapján elmondható, hogy ezekbe a parkokba látogató sportolni vágyó fiatalok kulturáltan viselkednek, tehát nem zavarják a környéken lakók nyugalmát.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának alapelve az, hogy a helyi lakosság akarata ellenére nem valósít meg olyan fejlesztést, mely a kerület más részein kivitelezhető. A Városfal utcai rétnél egy hagyományos fitneszpark létesülhetett volna. A kivitelezés meghiúsulásával a helyi lakosság aktív életmódot élő tagjainak a jövőben is – fent ismertetett okok miatt – nélkülözniük kell a lakhelyükhöz közel eső, aktív pihenést szolgáló eszközöket.

Lakossági levél_Dr Virágh Ferenc

Bús Balázs polgármester válasza dr Virágh Ferenc részére