Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Lakossági tájékoztatás az ebek kötelező veszettség elleni oltatási kötelezettségével kapcsolatban  

2021. szeptember 22., 11:34

Kérjük, hogy amennyiben még nem tett eleget az ebösszeírással összefüggésben az adatszolgáltatási kötelezettségének, mihamarabb pótolja.

Tisztelt ebtartók, kedves gazdák!

Budapest III. kerületében jelentős számú társállat, köztük számos kutya él. Az állatok egészségének védelme nemcsak az ellátási feladatok, gondozás, ápolás terén fontos, hanem állategészségügyi szempontból is.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 4. § (1) bekezdése alapján „az állattartó köteles:

a) minden három hónaposnál idősebb ebet – a tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból zártan tartott állatok kivételével – veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvossal beoltatni az alábbiak szerint:

aa) a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,

ab) az első oltást követően 6 hónapon belül,

ac) ezt követően évenként;

 

b) az oltási könyvet megőrizni, azt az immunizálás megtörténtét ellenőrző állat-egészségügyi hatóság felszólítására bemutatni, illetve tulajdon átruházás esetén az új tulajdonosnak átadni, továbbá biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából.”

A Rendelet 4. § (3) bekezdése szerint „A veszettség elleni védőoltást valamennyi szolgáltató állatorvos elvégezheti.”

A https://portal.nebih.gov.hu oldalon korábban közzétett tájékoztató szerint „a fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tavaly márciusban az országszerte érvényben lévő járványvédelmi intézkedésekre tekintettel rendelte el a Nébih, hogy a rendszeresen oltott ebek esetében nem szankcionálja az állategészségügyi hatóság az évente esedékes, ismétlő oltás elmaradását. A fokozatos nyitáshoz igazodva, valamint mivel az oltások beadatásának megszervezése is többféleképpen megoldható mostanra, a hatóság május 12-től megszüntette a türelmi időt. A Nébih kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást. A kutyák betegség elleni aktív védelme kiemelten fontos az ország keleti felén, mivel a szomszédos ukrán és román területen jelen van a veszettség vírusa.”

A Covid19 vírus okozta járvány átírta a mindennapi életritmust, új helyzetet teremtett, amelyek érintették, érintik a mai napig a kedvtelésből tartott állatokat is. Előfordul, hogy egy- egy közösségi jelenlét során agresszív magatartás alakul ki, odakap az állat, vagy a konfliktus marásban, sebzésben végződik.

Ilyen esetekben kiemelten fontos, hogy a kutya rendelkezzen érvényes veszettségi oltással, ezért kérünk minden ebtartót, hogy az általa tartott és gondozott kutya/kutyák kapcsán ellenőrizze az oltási könyv adatait, és amennyiben szükséges, pótolja a veszettség elleni védőoltás beadatását.

Mind a társállatok esetében (kóbor egyedek), mind a vadon élő fajok lakott területi jelenléte kapcsán elmondható, hogy jelen vannak belső/külső élősködők is, egyéb kórokozók, amelyek miatt fontos odafigyelni a féregtelenítések elvégzésére, illetve megfelelő kezelésekben részesíteni a négylábú állatainkat.

A 2020-as év utolsó harmadában került sor utoljára ebösszeírás keretében adatgyűjtésre, amely során közel 2700 darab kutya lejelentése történt meg. A formanyomtatvány több esetben azért nem került benyújtásra hivatalunkhoz, mert a Magyar Állatorvosi Kamara a pandémiás helyzetre való tekintettel türelmi időt biztosított a veszettség elleni kötelező oltatás elvégeztetése, annak elmaradásnak szankcionálása kapcsán, és emiatt a gazdik számos esetben nem vitték el állataikat oltatni, illetve az adatmódosítások sem történtek meg.

A Magyar Állatorvosi Kamara, illetve a NÉBIH nyilvántartó rendszere eltérő jogszabályi alapokon nyugszik, mint a kötelező önkormányzati feladatként végzett ebösszeírás adatkérése, nincs átjárhatóság a bázisok között. Ezért a gazdának a helyi önkormányzat felé is adatot kell szolgáltatnia az ebtartás terén.

Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy amennyiben még nem tett eleget az ebösszeírással összefüggésben az adatszolgáltatási kötelezettségének, mihamarabb pótolja.

A bejelentéshez az adatlap innen tölthető le, míg papíralapon megtalálható nyomtatott formában az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján (1033 Budapest, Harrer Pál u. 2.).

Az adatlap visszaküldésének módja:

– hivatali kapun beküldve,

– elektronikus úton szkennelést vagy fotózást követően az ebosszeiras2020@obuda.hu e-mail-címre megküldve,

– postai úton a Budapest Főváros III. kerületi Polgármesteri Hivatal, 1033 Budapest, Fő tér 3. címre, a borítékra, kérjük, írják rá: „Ebösszeírás”,

– személyesen az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján (1033 Budapest, Harrer Pál u. 2.) leadva.

Csak a megfelelően kitöltött és aláírt adatlapokat áll módunkban elfogadni.

Kérünk minden ebtartó gazdát, szíveskedjen eleget tenni a fent leírt kötelezettségének. Köszönjük.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat