Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Legyünk együtt, hisz összetartozunk!

2016. szeptember 14., 10:34

Szeptember 17-én együtt kerül megrendezésre az Óbudai Piknik és a IX. Civil és Nemzetiségi Nap.

A lokálpatrióta szemlélet sosem állt távol Óbudától. Hosszú évtizedekre visszanyúló hagyományok bizonyítják, hogy az itt élők számára mindig is fontos volt a közösségi élet, az összetartás. A Római parton a víz volt a kohéziós erő.

óbudaipiknik2Szeptember 4-én a Duna partra, az Óbudai Családi Sportnap a Dunán rendezvényre kilátogatók irigykedve szemlélhették, hogy az itt élő emberek úgy élik meg a hétvégi sportolás kikapcsolódás óráit, mint egy nagy család.

Csillaghegyen a strand és a társasági élet szolgáltatott mindig is jó apropót az együttlétre. S az emberek tudták, hogy akivel a szabadidőt együtt töltik, arra a hétköznapokban is számítani lehet. S folytathatnánk a sort, hiszen a céhek, ipartestületek, a nemzetiségek, felekezetek megannyi közösséget kovácsoltak, melyek büszkén folytatták az ősök hagyományait.

Szerencsére ma reneszánszát éli ez a kedves és hasznos kezdeményezés, amely megőrzésében sokat segít, hogy immár nem elszigetelten, hanem közösen igyekeznek a kerület különböző területein élők, hogy kicsit megújítva, de a lényegét megőrizve folytassák mindezt, s kedvet csináljanak a fiatalabbaknak is hozzá, hogy sokáig fennmaradhasson ez a szép hagyomány. Mert bármilyen óriási lépésekkel is fejlődik a világ, mindig jó érzés, ha tudjuk, hogy örömeinkkel, gondjainkkal nem vagyunk egyedül.

S hogy ennek mekkora jelentősége van a mai ember számára, azt hűen tükrözik az elmúlt években megrendezett piknikek. Valóságos versengést generált a rendezvény helyszínek között, hogy megmutassák, az övék a leghangulatosabb, legnívósabb, legcsaládiasabb.

Szeptember 17-én együtt kerül megrendezésre az Óbudai Piknik és a IX. Civil és Nemzetiségi Nap. Mostantól évente változik majd a rendezvény fő helyszíne. Idén Békásmegyer-Ófalué lesz a megtisztelő feladat, ahol a Boldog Salamon Kör szervezésében rendkívül változatos kulturális program várja a látogatókat. Megannyi játék lehetőség várja a kicsiket, de szerepel még a szűrővizsgálattól, a finom étkeken át az utcabálig számtalan más program is.

A piknik izgalmas és sokszínű állomása lesz a Pünkösdfürdői Fesztivál, ahol a honfoglalástól napjainkig követhetik nyomon a Duna menti életet. A kínálat olyan bőséges, hogy már a felsoroláshoz is egy nap kell, mert a mozgástól a gasztronómiai csábításon át, a zenéig és a nemzetiségi hagyományokig számtalan program szerepel, így akik ezt a helyszínt választják, félő, hogy ott ragadnak egész napon át. Pedig izgalmas és látványos műsorokban nem lesz hiány a többi helyszínen sem. A Gladiátor utcai családi pihenőparkban a nevükhöz illő programok várnak a lurkókra és szüleikre, míg a Táborhegyiek a kultúrára bízzák a kapcsolatépítést, de a gasztronómiát sem hagyják ki a sorból. Csúcshegyen egy szüret szépségeit ismerhetik meg a látogatók, Csillaghegyen pedig az őstermelői piac kínálatával csalogatják a felnőtteket, a kicsikre meg ezer régi játék vár. A Mészkő parkban sport, játék, zene és finom falatok után meglepetéssel zárul a nap.

S akkor még nem esett szó az egyházi, alapítványi és szeretetszolgálati helyszínekről, ahol szintén mindent elkövetnek majd azért, hogy a látogatók információkkal és kellemes élményekkel gazdagodva zárják a napot.

Most már csak az itt élőkön múlik, hogy elfogadják az invitálást és még jobban megismerjék szűkebb és tágabb pátriájukat, s az eddig csak látásból ismert szomszédokkal is szorosabbá fűzhessék az összetartozás szálait.

A részletes programot megtalálják a rendezvény műsorfüzetében és a weboldalán.